Δεκαετής δοκιμή εμβολίου κατά του AIDS ξεκίνησε στην Αφρική

10:02 29/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η μεγαλύτερη έως τώρα δοκιμή ενός νέου εμβολίου κατά του AIDS, ξεκίνησε στη Νότια Αφρική, Οι επιστήμονες ελπίζουν, να ανοίξει ο δρόμος για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της νόσου.

Σήμερα υπάρχουν φάρμακα που «φρενάρουν» τον HIV, τα οποία όμως πρέπει οι ασθενείς να παίρνουν για όλη τη ζωή τους. Όμως δεν υπάρχει φαρμακευτικός τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, γι’ αυτό αναζητείται ένα σχετικά αποτελεσματικό εμβόλιο, ιδίως για χώρες όπως η Νότια

Αφρική, όπου πάνω από 1.000 άνθρωποι μολύνονται καθημερινά με τον HIV.

Το εμβόλιο με την προσωρινή ονομασία HVTN 702 ελπίζεται ότι, μαζί με το υπόλοιπο φαρμακευτικό «οπλοστάσιο», ουσιαστικά θα οδηγήσει σε θεραπεία του AIDS, που σκοτώνει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ οι ασθενείς φθάνουν τα 37 εκατομμύρια διεθνώς.

Πρόκειται για την έβδομη μεγάλης κλίμακας δοκιμή εμβολίου κατά του AIDS, στην οποία θα συμμετάσχουν 5.400 σεξουαλικά ενεργοί άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 35 ετών. Οι μισοί θα πάρουν το φάρμακο και οι υπόλοιποι ένα ψευδοφάρμακο (πλασίμπο). Όλοι θα κάνουν πέντε ενέσεις στη διάρκεια ενός έτους. Τα αποτελέσματα της δοκιμής αναμένονται την επόμενη δεκαετία.

Η δοκιμή θα ελέγξει την αποτελεσματικότητα και τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου, που είναι μια τροποποιημένη εκδοχή ενός προηγούμενου εμβολίου, γνωστού ως RV144, το οποίο είχε δοκιμασθεί σε 16.400 ανθρώπους στην Ταϊλάνδη και είχε αποδειχθεί περιορισμένα αποτελεσματικό μόνο στο 31% των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 50%, που θεωρείται το «κατώφλι» για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας του στο εμπόριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα