Δ. Μακεδονία: Οι απαντήσεις της Περιφέρειας για τη μόλυνση της Βεγορίτιδας

11:56 26/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Περιφέρεια έχει ήδη δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες δομές ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, επισήμανε ο εντεταλμένος σύμβουλος προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Σταύρος Γιαννακίδης, απαντώντας στην επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ», του περιφερειακού συμβουλίου, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, για τις αιτιάσεις της ότι η συνεχιζόμενη επικινδυνότητα των νερών της λίμνης είναι εξαιτίας της τραγικής καθυστέρησης υλοποίησης των έργων εξυγίανσης της.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη ήδη έχουν ήδη

δρομολογηθεί από το 2014 τρία έργα, παρότι υπήρχε από το 2000 καταδικαστική απόφαση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα έργα αυτά αφορούν, όπως ανέφερε την εξυγίανση του ποταμού Σουλού, στους δήμους Εορδαίας και Αμυνταίου, για τα οποία υπήρξε πρόσκληση ενδιαφέροντος το Νοέμβριο του 2017 και ήδη εντάχθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και η περαιτέρω επεξεργασία λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού της Πτολεμαϊδας, προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ το οποίο εντάχθηκε το περασμένο Οκτώβριο.

«Δεν υπήρξε καμία ολιγωρία της Περιφερειακής Αρχής του κ. Καρυπίδη» είπε χαρακτηριστικά ο εντεταλμένος σύμβουλος προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Σταύρος Γιαννακίδης, και τόνισε ότι από έως το 2013 δεν έγινε τίποτε προς την κατεύθυνση της προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας.

Εν τω μεταξύ υποχώρησε αισθητά με την πάροδο του χρόνου το φαινόμενο του δυσχρωματισμού που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο 2018 στη λίμνη Βεγορίτιδα. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας τονίζοντας ειδικότερα ότι κατά τις δειγματοληψίες του Ιουλίου 2018 στα ύδατα κολύμβησης, οπτικά δεν παρατηρήθηκε ανάπτυξη κυανοβακτηρίων υπό τη μορφή άνθισης, τάπητα ή αφρού.

Ενδεχομένως τον Αύγουστο ή ακόμα και τον Σεπτέμβριο 2018 και αναλόγως και των καιρικών συνθηκών, να παρατηρηθεί αύξηση της αφθονίας και της βιομάζας των κυανοβακτηρίων και συνολικά της βιομάζας φυτοπλαγκτόν.

Η Αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει επίσης ότι, σύμφωνα με έγγραφό της, η Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συστήνει την προσωρινή απαγόρευση κολύμβησης στην ακτή κολύμβησης στην Τ.Κ. Αγίου Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα