Δ. Κουτσούμπας: Για επαναφορά μισθών και συντάξεων, να ψηφίσουν την πρόταση νόμου μας
«Όποιος θέλει να επαναφέρει μισθούς, συντάξεις και εργατικά δικαιώματα, να ψηφίσει την πρόταση νόμου των 515 συνδικάτων που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή και μπορεί κάλλιστα να ψηφιστεί εδώ και τώρα. Αυτό σημαίνει «απεξαρτώμεθα πλέον από τους θεσμούς» ή ότι «έχουμε εθνική πολιτική» και άλλα τέτοια διάφορα, που για μας είναι εντός εισαγωγικών, είναι όμως λόγια της ελληνικής κυβέρνησης», επισήμανε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ετοιμάζεται να εφαρμόσει το μνημονιακό νόμο της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο οποίος έχει ψηφιστεί και με βάση τον οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με υπουργική απόφαση, με κριτήρια την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα και μόνο», και σημείωσε ότι «αυτός ο εμβληματικός, αντεργατικός νόμος Βρούτση, που ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τότε, αποκλείει την ελεύθερη διαπραγμάτευση του ύψους του κατώτατου μισθού».
Ως προς την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων ανέφερε ότι «δεν γίνεται καταρχήν για όλους τους κλάδους που υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «δεν ακουμπά» το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στην εργοδοσία είτε να μην προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις, είτε να υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ η κατάσταση των εργαζομένων επιβαρύνεται και από την πανσπερμία των εργασιακών σχέσεων.
Ερωτηθείς για την περικοπή των συντάξεων, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία. Εάν θέλει να μην υλοποιήσει αυτή τη δέσμευση που έχει απέναντι στους εταίρους, όπως και απέναντι στο ΣΕΒ εδώ στην Ελλάδα, στην άρχουσα τάξη της χώρας, να ψηφίσει να μην περάσει αυτός ο αντισυνταξιοδοτικός νόμος και βεβαίως να καταργηθούν και οι προηγούμενοι».
Ως προς τα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται στη ΔΕΘ συμπεριλαμβανομένου και εκείνου για το «Μακεδονικό», είπε ότι «το ΚΚΕ υποστηρίζει το συλλαλητήριο των εργατικών συνδικάτων, του ΠΑΜΕ, που θα είναι στην πλατεία Αριστοτέλους και θα γίνει πορεία και όχι βεβαίως τα διάφορα άλλα εθνικιστικού τύπου συλλαλητήρια, που πάλι γίνονται για να αποπροσανατολίσουν από το πραγματικό πρόβλημα και από την ουσία της αντιδραστικής συμφωνίας των Πρεσπών, της Συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ».
«Διότι το ΚΚΕ είναι ενάντια σε αυτή τη συμφωνία. Έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι μας βάζει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η συμφωνία αυτή γίνεται, κυρίως, για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην ΕΕ. Αυτό δεν προάγει την ασφάλεια, την ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
Εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ, αλλά και το κάλεσμα του κόμματος προς τον λαό να είναι σε ετοιμότητα, λόγω των εξελίξεων στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι «η αμερικανοΝΑΤΟϊκή πολιτική στην περιοχή είναι στην κατεύθυνση της αλλαγής των συνόρων».
Ερωτηθείς για την εσωτερική πολιτική, είπε ότι τον ελληνικό λαό πρέπει να απασχολήσει η απάντηση στο ερώτημα «πόσο διαφορετικά μπορεί να χειριστεί μια κυβέρνηση ΝΔ ή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύσεις για τα ματωμένα πλεονάσματα, τους μνημονιακούς νόμους, τις ιδιωτικοποιήσεις, την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ», επισημαίνοντας ότι «η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ορκίζονται στον ίδιο δρόμο», και χαρακτηρίζοντας «ξινισμένη» τη «σούπα του παλιού δικομματισμού-διπολισμού επίσης».
Ως προς το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτό δεν θα συμβεί άμεσα, καθώς «προς το παρόν ετοιμάζονται άλλοι «μπαλαντέρ», το Κίνημα Αλλαγής με το Ποτάμι ή χωρίς το Ποτάμι».
Σε ό,τι αφορά αυτά που λέει η ΝΔ για την Αριστερά, είπε ότι «(η ΝΔ) καταρχήν χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα πράγμα που δεν είναι», προσθέτοντας ότι «παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορίδης και άλλοι της ΝΔ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που δυσφήμησε και την Αριστερά και τους ηρωικούς αγώνες του λαού μας. Αυτός ξέπλυνε όλα όσα εκπροσωπούσε η ΝΔ από τα γεννοφάσκιά της, την ΕΕ, την ΕΟΚ πριν, το ΝΑΤΟ, τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό».
«Άρα λοιπόν το ζήτημα είναι λαϊκή – κοινωνική συμμαχία για την πρόοδο και την ανατροπή όλων αυτών. Αυτή είναι η λύση για τον ελληνικό λαό» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.
Χαρακτήρισε ανησυχητική την άνοδο της ακροδεξιάς κατά τα πρότυπα της Ευρώπης, επιρρίπτοντας τεράστιες ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε ιδιαίτερα τη «σφραγίδα της Κομισιόν στον αντικομμουνισμό που ενισχύεται σε όλη την ΕΕ».
Πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, ότι «οι φασίστες είναι πάντα οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» του καπιταλιστικού συστήματος, αυτό υπηρετούν».
Ερωτηθείς «γιατί δεν συζητά το ΚΚΕ με τη λεγόμενη πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά», είπε «εμείς συζητάμε με όλους έχουμε ανοιχτές αγκάλες μέσα στο κίνημα, μέσα στους αγώνες, γιατί εκεί πρέπει να δοκιμάζεις τι πραγματικά λέει ο καθένας».
«Πρέπει μέσα στο κίνημα να ανοίγει η συζήτηση, να ανοίγει η διαπάλη, να λέει ο καθένας τις απόψεις του και σε αυτά που συμφωνούν, σε ταξική, σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που θα έχει στόχους δηλαδή τέτοιους, που μπορεί ο καθένας φυσικά να έχει και τη δική του άποψη, την επιμέρους ή τη γενικότερη, μπορούμε να συναντηθούμε και να κάνουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Αυτή πρέπει να οδηγήσει και στην εργατική εξουσία» τόνισε, καταλήγοντας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες αστυνομικοί σε περιστατικό προσαγωγής
- Θρήνος: Πέθανε η 40χρονη δημοσιογράφος που αποχαιρέτησε μία ημέρα πριν το κοινό της
- Πέλλα: Επιχείρησαν να λιντσάρουν τον δολοφόνο της γιαγιάς – Νέα στοιχεία για το φοβερό έγκλημα
- «Έπαιζαν ποδόσφαιρο στο διαμέρισμα» λέει ο δικηγόρος που καταδίκασε τους πολύτεκνους να πληρώνουν €300 όποτε κάνουν θόρυβο
- Υποχρεωτική η ασφάλιση και των αυτοκινήτων σε ακινησία
- 40χρονη δημοσιογράφος πέθανε μια μέρα αφότου «εφοδίασε» τον 3χρονο γιο της με δώρα, μέχρι τα 21 του [εικόνες]
- Τρώτε φραγκόσυκα! Δεν φαντάζεστε πόσο ωφέλιμα είναι
- Η συγκεκριμένη Γυναικάρα είναι απόδειξη ότι υπάρχουν... εξωγήινοι! (pics)
- Πήγαν οικογενειακώς για ψάρεμα, η «ψαριά» ωστόσο τους συγκλόνισε
- Διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης από φοιτητές που ψάχνουν στέγη [εικόνες]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Κέρκυρα: Άκαρπες οι έρευνες για την κολυμβήτρια στου Πετριτή
- Βloomberg: Εξαιρετικές οι επιδόσεις των καλυμμένων ελληνικών τραπεζικών ομολόγων
- Δ. Κουτσούμπας: Για επαναφορά μισθών και συντάξεων, να ψηφίσουν την πρόταση νόμου μας
- Αντιπλημμυρική προστασία Λουτρακίου
- Η Amazon θέλει να εξορύξει δεδομένα από τα τηλεσκόπια της Χιλής
- Αθ. Βίτσας: Κίνδυνος οι ξεχειλισμένοι κάδοι απορριμμάτων
- «Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Κιούμπρικ σε 4Κ ανοίγει τη σεζόν στο Ολύμπιον
- Κρύα Βρύση: 38χρονος πυροβόλησε και σκότωσε 69χρονη (video)
- Φ. Γεννηματά: Δέσμευσή μας η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις
- Κέρκυρα: Δυο φωτιές χθες σε Συναράδες και Χαλικούνα
- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Δ. Κουτσούμπας: Για επαναφορά μισθών και συντάξεων, να ψηφίσουν την πρόταση νόμου μας
- Τίτλοι Περιφέρειας 5-9-2018 (audio)
- Φ. Γεννηματά: Δέσμευσή μας η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις
- ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις για τα φέσια της ΝΔ
- «Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Κιούμπρικ σε 4Κ ανοίγει τη σεζόν στο Ολύμπιον
- Υπόθεση Σκριπάλ: Το Λονδίνο καταζητεί 2 Ρώσους -Ευρωπαϊκό ένταλμα
- Εργατικό Κέντρο – ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης
- Αθ. Βίτσας: Κίνδυνος οι ξεχειλισμένοι κάδοι απορριμμάτων
- Απογραφή ζωικού κεφαλαίου για χοιροτρόφους
- «Επιπλέον ρευστότητα για τις τράπεζες από τη συνεχιζόμενη επιστροφή καταθέσεων»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ντάλας: Oδηγός έριξε φορτηγάκι στο κτήριο του τηλεοπτικού σταθμού FOX 4
- Τσίπρας: Ιστορικό χρέος το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων
- Αυτοί είναι οι 3 ευκολότεροι τρόποι για να περιποιηθείς τα γένια σου!
- Απόφαση - «βόμβα»: Υποχρεωτική η ασφάλιση και των αυτοκινήτων σε ακινησία
- Τραπεζικά στελέχη: Επιπλέον ρευστότητα στις τράπεζες από τη συνεχιζόμενη επιστροφή καταθέσεων
- Φορτηγάκι έπεσε εσκεμμένα στα στούντιο του Fox News
- Πώς φτιάχνονται τα διάσημα sneakers «Vans»
- Η απίστευτη ατάκα Τσίπρα: «Μη δώσετε ρακή στον Πολάκη, έπεσε στη μαρμίτα μικρός» [βίντεο]
- Τσίπρας: Ιστορικό χρέος το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων
- ΠΟΜΙΔΑ: «Βατερλώ» ο ΕΝΦΙΑ, να καταργηθεί