Χρήστος Γιορδαμλής : Οι επιχειρήσεις της περιοχής θα πρέπει να εκφράσουν συγκεκριμένες ανάγκες ώστε να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την Περιφέρεια

14:01 2/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Τρίτη 26/7/2016 πραγματοποιήθηκε η καθορισμένη συνάντηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Θράκης στο Υπουργείο Οικονομίας με τους Υπουργούς Οικονομίας κ. Σταθάκη , Αν. Εργασίας κα Αντωνοπούλου, στελέχη των δύο Υπουργείων (Διευθυντής Υπουργού κος Νικολακάκης, Συνεργάτης Υπουργού κα Τσώμου, Διευθυντής Υφυπουργού κος Μαλάμης) παρουσία βουλευτών της περιοχής με θέμα την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους 12%.

Μιλώντας στην ΕΡΤ

Κομοτηνής ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Θράκης κ. Χρήστος Γιορδαμλής, τόνισε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και θα γίνουν στο επόμενο διάστημα αρκετές συναντήσεις με εκπροσώπους των υπουργείων ώστε να υπάρξει άμεση καταγραφή των προβλημάτων και άμεση επίλυση τους. Έκανε επίσης μια συνοπτική αναφορά για τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση αλλά και για τις δεσμεύσεις.
Α. Για τα οφειλόμενα :
Έχει ξεκινήσει η προσπάθεια από τον ΟΑΕΔ να αποτυπωθεί η ακριβής οφειλή προς τις Επιχειρήσεις. Ευελπιστούν ότι στο επόμενο δίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί.
Οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την βούληση τους να λύσουν το θέμα με τον βέλτιστο τρόπο για τις επιχειρήσεις.
Τα υπουργεία θα προσπαθήσουν να υπερκεράσουν τεχνικά θέματα ώστε να είναι εφικτή η πληρωμή προς τις επιχειρήσεις.
Υπάρχει σημαντική ταμειακή δυσχέρεια και πολυπλοκότητα διαδικασιών και η όποια λύση δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου.
Β. Για την εξέλιξη του κινήτρου:
Δεν υπάρχει η δυνατότητα κατά την γνώμη τους να οριστεί ένα νέο οριζόντιο μέτρο για όλες τις επιχειρήσεις.
Τα προγράμματα του Υπουργείου εργασίας είναι συγκεκριμένα και θα έβλεπαν θετικά μία πρόταση από τις επιχειρήσεις για το θέμα, που να επιδοτεί την απασχόληση ανέργων ή εξειδικευμένου προσωπικού ή την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση.
Το Υπουργείο Οικονομίας είναι θετικό σε ειδικές προτάσεις επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο όπως π.χ. προτάσεις για την μείωση του ενεργειακού κόστους ή του μεταφορικού κόστους.
Το Υπουργείο Οικονομίας αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο την πρόταση των Συνδέσμων για την κατάργηση της εισφοράς 0,60% στα δάνεια των επιχειρήσεων.
Θα ακολουθήσουν επιμέρους συναντήσεις ώστε να ωριμάσουν εφικτές προτάσεις που βοηθούν τις επιχειρήσεις.
Κλείνοντας ο κ. Γιορδαμλής σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εκφράσουν συγκεκριμένες ανάγκες ώστε να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την Περιφέρεια και οι Σύνδεσμοι να επικοινωνήσουν με τα μέλη τους ώστε να αποτυπωθούν οι ανάγκες.


Από την πλευρά του μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, σημείωσε ότι η συζήτηση κινήθηκε σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορούσε τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν μέχρι σήμερα, οι οποίες παραμένουν ανοιχτές και κάποια στιγμή θα πρέπει να κλείσουν οριστικά. Το δεύτερο σκέλος και το πιο σημαντικό είναι η επίτευξη μιας καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των φορέων της περιοχής και των αρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να μπορέσουν να σχεδιάσουν και να προχωρήσουν στα επόμενα απαραίτητα βήματα, ώστε να καταφέρουν να αλλάξουν ρότα και να ξεφύγουν από την κατάσταση στην όποια έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας και σε τοπικό επίπεδο. Είναι πλέον γνωστά τα χρηματόδεμα εργαλεία τα όποια έχουν στην διάθεση τους, συνεπώς από εδώ και πέρα πρέπει να εφαρμόσουν πιο συγκεκριμένα μέτρα που θα αναβαθμίσουν την οικονομία της περιοχής. Κλείνοντας τόνισε πως οι επαφές με τα αρμόδια υπουργεία θα συνεχιστούν και προφανώς μόλις καταφέρουν σαν περιοχή να συγκροτήσουν ένα πιο εξειδικευμένο πλαίσιο προτάσεων σε συνεργασία με τους φορείς, την κοινωνία και τους εργαζόμενους ευελπιστούν να ολοκληρώσουν τις διεργασίες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Προβλέπεται πως στο επόμενο διάστημα οι συζητήσεις που αφορούν το θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα είναι καρποφόρες.
Επίσης ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Θράκης σε αυτή την συνάντηση κατέθεσε το παρακάτω υπόμνημα:
«ΘΕΜΑ: Επιδότηση Εργοδοτικού Κόστους στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προτάσεις για την επίλυση του – συνέχεια του.
Αξιότιμοι Κύριοι,
Η εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την διακοπή της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους μεταποιητικών επιχειρήσεων κατά την γνώμη μας θα επιτείνει την υστέρηση της περιοχής μας ενώ παράλληλα θα υποχρεώσει την πολιτεία να καταβάλλει πολλαπλάσιο κόστος την επόμενη εικοσαετία (Επιδόματα ανεργίας, κοινωνική και οικονομική απαξίωση περιοχών κ.α. )
Επιπρόσθετα στα αντικίνητρα του επιχειρείν έρχονται να προστεθούν νέα τέλη διοδίων στον οδικό άξονα ΑλεξανδρούποληΘεσσαλονίκη επιτείνοντας την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Αν στην κατάσταση αυτή συμπεριλάβουμε την μη λειτουργία του λιμένα Θεσσαλονίκης για μήνες, την απαξία του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, την υψηλού κόστους συμβατική σιδηροδρομική ζεύξη Δικαίων – Αλεξανδρούπολης – Θεσσαλονίκης και την αδυναμία εξαγωγών στην Τουρκία όπως και την κατάσταση εκεί εύκολα διαπιστώνει κανείς τον επιχειρηματικό αποκλεισμό μιας περιοχής με στρατηγικά πλεονεκτήματα.
Η λήψη μέτρων για την ισόρροπη Περιφερειακή Ανάπτυξη και την αποφυγή της αποβιομηχανοποίησης της περιοχής καθίσταται επιτακτική και θέτουμε υπόψη σας τα παρακάτω:
1. Είναι ζητούμενο η άμεση εξόφληση ή και συμψηφισμός των οφειλόμενων από το 2010 με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Σημειωτέον ότι το 2010 έχει καταβληθεί στο 25% των επιχειρήσεων περίπου ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν εκχωρήσεις τις απαιτήσεις τους στις τράπεζες και έχουν επιβαρυνθεί με σημαντικά έξοδα.
2. Το θεσπισθέν με την με αριθμό 19721/790/15-10-2010 ΚΥΑ Υπ. Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης πρόγραμμα ενίσχυσης απασχόλησης απέκλειε τις επιχειρήσεις που ελάμβαναν την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους κατά τα έτη 2011 και 2012 δημιουργώντας ακόμη περισσότερες στρεβλώσεις και αδικίες για τις επιχειρήσεις της περιοχής. Το πλαίσιο αυτό μπορεί να προσφέρει σήμερα μία βάση για την μετεξέλιξη / συνέχιση του κίνητρου.
3. Ως άμεσο μέτρο ανακούφισης προτείνεται η άμεση κατάργηση της ειδικής εισφοράς 0,60% του 128/75 στα επιχειρηματικά δάνεια της Περιφέρειας
4. Μείωση Ενεργειακού Κόστους με άμεσες ή και έμμεσες ενέργειες (π.χ. Άδεια στις μεταποιητικές επιχειρήσεις για παραγωγή από εναλλακτικές πηγές Ενέργειας – Μειωμένο τιμολόγιο στις πρόσθετες επιβαρύνσεις) (Σημειωτέον ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης υπάρχει πρόσθετο θέμα με την ποιότητα της παρεχόμενης ενέργειας γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα κόστη στην λειτουργία και την συντήρηση του παραγωγικού εξοπλισμού)
5. Σύσταση Διεύθυνσης Περιφερειακής ανάπτυξης στο Υπουργείο σας η οποία να αναλάβει και τον υπηρεσιακό χειρισμό των θεμάτων αυτών και να εισηγηθεί σχετικά αφού μελετήσει το σύνολο των επιπτώσεων. Επίσης να εισηγηθεί σχετικά για την λήψη εμπεριστατωμένης πολιτικής απόφαση από τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό για τον χειρισμό όλων των κρατικών ενισχύσεων στις περιοχές μας.
6. Προστασία της Περιφερειακής Μεταποίησης απέναντι σε κακές πρακτικές αλυσίδων Λιανικής και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις όμορες χώρες εξαιτίας των πλημμελών ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας.
Λοιπά Μέτρα που μπορεί να ανακουφίσουν
1. Μειωμένη Προκαταβολή Φόρου Εισοδήματος (π.χ. όχι 100%, αλλά 20%)
2. Αξιοποίηση της EBRD, άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πακέτου «Επανεκκίνηση» ως ειδικά εργαλεία υποστήριξης για τις επιχειρήσεις ακριτικών περιοχών
3. Να υπάρξει σχετική εισήγηση και να ληφθεί εμπεριστατωμένη πολιτική απόφαση από την Διυπουργική Επιτροπή που δρομολογείται για την Θράκη υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού για την επίτευξη ειδικού καθεστώτος ενισχύσεων διάρκειας τουλάχιστον 20 ετών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης το οποίο να λάβει σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Εφόσον η ισόρροπη Περιφερειακή ανάπτυξη είναι προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης οι ανωτέρω ενέργειες καθώς και η λήψη πολιτικής απόφασης για την ολοσχερή εξώφληση των οφειλούμενων όπως και για τον τρόπο χειρισμού των αγωγών που υποχρεώθηκαν να καταθέσουν δεκάδες επιχειρήσεις της περιοχής είναι αναγκαίες για να επιφέρουν την διατήρηση μιας κρίσιμης μάζας Μεταποιητικών Επιχειρήσεων που θα οδηγήσουν μελλοντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην διακοπή του μεταναστευτικού ρεύματος προς άλλες Περιοχές.
Με τιμή
Για τους Συνδέσμους Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών της Περιφέρειας ΑΜΑΘ
Ο Προέδρος
Χρήστος Γιορδαμλής»

Keywords
Τυχαία Θέματα