Χάρτης Covid19: Πού ισχύουν από Δευτέρα τροποποιήσεις σε κανόνες και ωράριο (video)

17:44 10/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

«Στην Αττική μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ από τη Δευτέρα το όριο μειώνεται στα 4, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού, οπότε προστίθενται 2 άτομα». Τα πρώτα συμπεράσματα από τις τροποποιήσεις που ανακοινώθηκαν χθες παράλληλα με τα εγκαίνια του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, βγαίνουν ανά Περιφερειακή Ενότητα.

  Επιβαρυμένη  η επιδημιολογική εικόνα και σε άλλες περιοχές της χώρας

Σε πορτοκαλί συναγερμό είναι πλέον η Κοζάνη όπου εντοπίστηκαν 23 νέα κρούσματα, σε νέους ηλικίας

κάτω των 30 ετών.

Τι αλλάζει στα ωράριο των σούπερ μάρκετ – Τι ισχύει για τις λαϊκές

Για τα επίπεδα 1 («ετοιμότητας», πράσινο) και 2 («επιτήρησης», κίτρινο), το ωράριο στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κ.ο.κ.), παραμένει ως έχει δηλαδή, από τις 8:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ το Σάββατο οι υπεραγορές τροφίμων θα λειτουργούν από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ.

Ωστόσο, στο επίπεδο 3 («αυξημένης επιτήρησης», πορτοκαλί) αναφέρεται η πρόβλεψη για διευρυμένο ωράριο, όπως ίσχυε στη χώρα μας κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της επιδημίας.

Επίσης, στο επίπεδα 4 («αυξημένου κινδύνου», κόκκινο), προβλέπεται λειτουργία των καταστημάτων της κατηγορίας και το Σαββατοκύριακο.

Τέσσερις νεκροί μέσα σε λίγες ώρες

‘Αλλοι τέσσερις ηλικιωμένοι κατέληξαν.  90χρονος με υποκείμενα νοσήματα κατέληξε στο νοσοκομείο Σωτηρία, ενώ στη συνέχεια ένας 82χρονος έχασε τη μάχη νοσηλευόμενος διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού από τις 16 Σεπτεμβρίου. Στον Ευαγγελισμό κατέληξε 73χρονος, που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου από τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ στο 251 ΓΝΑ  πέθανε 90χρονος.

Τροποποιήσεις που  περιλαμβάνει ο χάρτης:Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα.Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού. Οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 και από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2 , 30% στο επίπεδο 3.Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό αλλά και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

Ο χάρτης που παρουσίασαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων:

Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας (πράσινο)

Επίπεδο 2 – Επιτήρησης (κίτρινο)

Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης (πορτοκαλί)

Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο)

Στο επίπεδο 3 ανήκουν μέχρι στιγμής, όλη η Αττική ( Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Μυτιλήνης, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Κορονοϊός: Ανησυχία για τους διασωληνωμένους – Σε ισχύ ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Σοφία Πατραμάνη, Δέσποινα Αμαραντίδου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χάρτης Covid19, Πού, Δευτέρα,chartis Covid19, pou, deftera