Χανιά: Την αποχώρηση των αστυνομικών από τον λόφο Καστέλι ζητά η Ένωσή τους

14:12 16/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την αποχώρηση των 126 αστυνομικών -από όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της Κρήτης- που απασχολούνται από τις 5 Σεπτεμβρίου με τη φρούρηση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων, ζητά με επιστολή της προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων. Πρόκειται για το πλέγμα κτιρίων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το κτίριο της 5ης Μεραρχίας, όπου εκκενώθηκε το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου από την κατάληψη της Rosa Nera.

Η Ένωση θέτει στον υπουργό το ενδιαφέρον ζήτημα, αφού όπως επισημαίνει: «Αν τα συγκεκριμένα κτίρια του

λόφου Καστέλι είχαν δημόσιο χαρακτήρα τότε καλώς η Αστυνομία να τα φυλάει, τι γίνεται όμως στην περίπτωση ιδιωτικών χώρων, ήτοι ιδιωτικές επιχειρήσεις; Στη συγκεκριμένη περίπτωση και εφόσον ισχύει η εκμίσθωση των κτιρίων αυτών έναντι συγκεκριμένου ετησίου μισθώματος, τότε η Αστυνομία δεν υποχρεούται να παρέχει φύλαξη σε ιδιώτες. Αν οι ιδιώτες επιθυμούν να διαφυλάξουν την περιουσία τους τότε να απευθυνθούν σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης και όχι στην Ελληνική Αστυνομία και στους συναδέλφους μας οι οποίοι έχουν ιερή αποστολή την αστυνόμευση του Πολίτη».

Στο ίδιο κείμενο, διευκρινίζεται ότι εάν «οι ιδιώτες εκμισθωτές του εν λόγου χώρου επιζητούν την παρουσία της Αστυνομίας έχουμε και άλλη πρόταση προς αυτούς. Την εφαρμογή της Κ.Υ.Α. 8004/21/2/15.03/2012 (ΦΕΚ Β΄-888/21.03.2012), η οποία προβλέπει στο άρθρο 1 παρ. 2 εδάφ. στ. ότι εάν κάποιος ιδιώτης επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών φρούρησης από την Ελληνική Αστυνομία επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, αιτείται αυτών. Εάν το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. απαντήσει θετικά τότε ο ιδιώτης οφείλει να καταβάλλει την αντίστοιχη ορισμένη εκ του Νόμου κοστολόγηση των υπηρεσιών των συναδέλφων μας και η οποία θα καταβληθεί στα Ταμεία τους».

Απευθυνόμενοι δε στον αρμόδιο Υπουργό, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι «… Κρίνουμε παράλογη την περαιτέρω παραμονή τους πόσο μάλλον για το μεγάλο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι το πέρας των γραφειοκρατικών διαδικασιών».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στο θέμα των καταλήψεων, τις οποίες η Ένωση αποδοκιμάζει, ενώ η επιστολή καταλήγει: «Κύριε Υπουργέ αναμένουμε την άμεση παρέμβασή σας και θα σας παρακαλούσαμε να μην αρκεστείτε και εσείς σε κάποια «ευχαριστώ», καθώς έχουμε χορτάσει από αυτά…Άλλωστε τα «ευχαριστώ» που μας συγκινούν περισσότερο είναι αυτά του απλού πολίτη έξω στο πεζοδρόμιο».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα