Χανιά: Σημαντικά προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις

11:05 11/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σοβαρά προβλήματα συνεχίζει να προκαλεί στα Χανιά, η νέα κακοκαιρία που από χθες το απόγευμα πλήττει τη Δυτική Κρήτη. Κύρια χαρακτηριστικά της νέας αυτής κακοκαιρίας είναι οι ισχυρές, κατά τόπους, καταιγίδες, οι δυνατοί άνεμοι και η πτώση της θερμοκρασίας.
Η βροχόπτωση ήταν έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει δεχτεί περισσότερες

από 25 κλήσεις για άντληση νερών, από σπίτια και καταστήματα, έως το πρωί του Σαββάτου στην πόλη των Χανίων, την περιοχή του Ακρωτηρίου και τον Πλατανιά. Πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και αρκετά αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν.
Διακοπή της κυκλοφορίας σημειώθηκε για λίγες ώρες στο Βλητέ, στο σημείο έξω από το κτίριο του πομπού των μεσαίων της ΕΡΤ και στην περιοχή του Ναυστάθμου στη Σούδα, μέχρι να απομακρυνθούν τα νερά.
Πέτρες και βράχια έχουν πέσει σε σημεία της Εθνικής οδού, στο Πλατάνι, στο Καλάμι, στο Κολυμπάρι, στο ύψος των Βρυσών, αλλά και αλλού και οι αρχές τονίζουν ότι θα πρέπει οι μετακινήσεις να περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες.
Ανάλογα προβλήματα καταγράφηκαν και σε διάφορα σημεία στην παλιά εθνική οδό, ενώ στις περισσότερες περιοχές έχουν μεταβεί από νωρίς το πρωί ειδικά μηχανήματα, που καθαρίζουν συνεχώς το οδόστρωμα από τα βράχια, τις πέτρες και το χώμα. Διακοπές στην ηλεκτροδότηση υπήρξαν στην περιοχή της Μαλάξας και των πομπών των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διέθεσε ο μετεωρολόγος Μ.Λέκκας, η κίνηση του Βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά, σε συνδυασμό όμως με την εισβολή του αντικυκλώνα από τα βόρεια δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για επιδείνωση του καιρού στην Κρήτη.

Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας, αξιόλογη είναι η διατήρηση μίας τάσης από τις προηγούμενες ημέρες για έντονες βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, κυρίως το Σάββατο.

Από το Σάββατο το βράδυ θα επικρατήσει πλέον η αντικυκλωνική εισβολή, ενώ και η κάθοδος μιας ψυχρότερης αέριας μάζας και πάλι από τα βόρεια, θα συνεχίσει να προκαλεί βροχές και χιόνια στα ορεινά, ιδιαίτερα στα βόρεια της Κρήτης, μέχρι και τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.

Στην αλλαγή αυτή του καιρού σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των Βορείων ανέμων, σταδιακά από το Σάββατο το πρωί με την ένταση τους να φθάνει τα 6 – 7, στα πελάγη έως και τα 8 Μποφώρ , με σταδιακή και πάλι εξασθένηση τους από την Δευτέρα το απόγευμα. Αναμένεται βέβαια και πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή την Κυριακή και τη Δευτέρα με τη διακύμανση της στα πεδινά και παράκτια βόρεια τμήματα του νησιού να είναι από τους 7 ⁰C η ελάχιστη και η μέγιστη έως και τους 11 ⁰C (προφανώς σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία στα ορεινά).

Τα φαινόμενα βροχής θα διατηρηθούν έως και τη Δευτέρα, κυρίως στα βόρεια του νησιού. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά, αρχικά το Σάββατο σε υψόμετρο άνω των 1.400 μέτρων, ενώ από το Σάββατο το βράδυ έως πιθανά και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας χιονόπτωση θα σημειωθεί και σε υψόμετρο έως και 1.000 μέτρα, χιονόνερο θα σημειωθεί σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα