Χανιά: Έναρξη δακοκτονίας… Δυσοίωνα τα μηνύματα για τον «χρυσό» της Κρήτης

16:11 13/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιβεβαιώνει η Διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης τις εκτιμήσεις ότι το ποσοστό της σχινοκαρπίας είναι χαμηλό και περιορίζεται στην παραλιακή ζώνη όπου υπάρχει και παραγωγή.

Σε σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας με αφορμή την έναρξη της περιόδου δακοκτονίας, «υπάρχει ακαρπία κυρίως στην τσουνάτη, σε όσες περιοχές αναμενόταν παραγωγή ενώ στην κορωνέικη στον βαθμό που έχει οδηγήσει από την μέτρια αναμενόμενη παραγωγή (‘μεσοβεντέμα’’) σε μία κακή παραγωγή. Γενικά, η καρπόδεση της ελιάς σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η κορωνέικη ελιά παρουσιάζει σχετικά

ικανοποιητική καρποφορία κυρίως στην βόρεια παραλιακή ζώνη ενώ στην πλειονότητα των υπόλοιπων περιοχών η καρποφορία είναι χαμηλή.

Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή παραγωγή του προηγούμενου έτους και εν μέρει στις αντίξοες καιρικές συνθήκες τόσο της χειμερινής (λειψυδρία και ζέστη) όσο και της ανοιξιάτικης περιόδου (ζεστοί άνεμοι, σκόνη και βροχές κατά την καρπόδεση). Η τσουνάτη ελιά όπως αναφέρθηκε και παραπάνω έχει σε γενικές γραμμές πολύ χαμηλή καρποφορία ακόμα και σε περιοχές όπου αναμένονταν παραγωγή. Εντούτοις, καθώς η τσουνάτη ελιά είναι όψιμη όσον αφορά στην καρπόδεσή της, η εικόνα θα είναι καθαρότερη στο επόμενο χρονικό διάστημα.


Άγονος και ο διαγωνισμός για τη δακοκτονία σε μεγάλη έκταση στο Νομό

Δυστυχώς, η κατάσταση είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη όσον αφορά στην καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, ειδικά όταν οι πληθυσμοί είναι υψηλοί και οι καιρικές συνθήκες τον ευνοούν, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί περισσότερο, από το αποτέλεσμα του διενεργηθέντος διαγωνισμού για την εύρεση εργολάβων ψεκασμού. Σύμφωνα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης, σε μεγάλο αριθμό περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας δεν βρέθηκε εργολάβος ψεκασμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα