Χανιά: Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Δήμαρχο για το Ιτζεδίν

13:39 30/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το θέμα της αποκατάστασης του ιστορικού χώρου και του ιστορικού αρχείου του Φρουρίου Ιτζεδίν, θα θέσει στο Δήμαρχο Χανίων, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 31 Αυγούστου στις 11:00 π.μ, στο Δημαρχείο. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ και των Τομεακών Συμβουλίων της ΚΝΕ Χανίων οι

φυλακές του Ιτζεδίν που βρίσκονται στο Καλάμι του Αποκόρωνα στο Νομό Χανίων, χτίστηκαν από τους Τούρκους στις αρχές του 18ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκαν σαν μπουντρούμια για βαρυποινίτες ποινικούς κρατούμενους, χωρίς να λείπουν και οι πολιτικοί, ιδιαίτερα στις δυο τελευταίες δεκαετίες της πρώτης αυτής περιόδου λειτουργίας τους.

Κατά τη γερμανική κατοχή εγκαταλείφθηκαν και ξανάνοιξαν με την απελευθέρωση για να δεχτούν αποκλειστικά σχεδόν πολιτικούς κρατούμενους, στην πλειοψηφία τους κομμουνιστές. Μέχρι το 1964 βασανίστηκαν στο Ιτζεδίν περίπου 400 κομμουνιστές και αντιστασιακοί.

Η Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ και τα Τομεακά Συμβούλια της ΚΝΕ Χανίων τιμώντας τα 100 χρόνια ηρωϊκής δράσης του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ πήραν την απόφαση το φετινό Φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί στον ιστορικό χώρο των φυλακών. Καλούμε την τοπική κοινωνία και τους μαζικούς φορείς να διεκδικήσουν το Φρούριο Ιτζεδίν ,μαζί με το ιστορικό του αρχείο να αποδωθεί στην τοπική κοινωνία με ευθύνη του κράτους.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα