Αθήνα και Λευκωσία έχουν ενιαία γραμμή στο Κυπριακό

23:25 19/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με ενιαία γραμμή προχωράνε Αθήνα και Λευκωσία στο Κυπριακό, όπως διεμήνυσαν από κοινού ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μετά την ημίωρη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη,

στο περιθώριο της 72ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Υπάρχει μία γραμμή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς και τόνισε πως «ο Ελληνισμός πρέπει πάντοτε να παλεύει ενωμένα κι έτσι θα πάρει τις λύσεις που θέλουμε κι επιθυμούμε».
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τον κ. Κοτζιά «αγαστή και εξαίρετη», και επισήμανε πως «η γραμμή είναι παντότε ενιαία». Σημείωσε χαριτολογώντας προς τους δημοσιογράφους πως «τις παρεξηγήσεις πάντα εσείς τις δημιουργείτε», απαντώντας στο ερώτημα αν οι όποιες παρεξηγήσεις ξεπεράστηκαν κι αν υπάρχει ενιαία γραμμή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρόντες -στο μεγαλύτερο μέρος της- ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ το τελευταίο δεκάλεπτο η συνομιλία διεξήχθη μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χaρακτήρισε τη συζήτηση με τον κ. Αναστασιάδη «για άλλη μία φορά χρήσιμη και παραγωγική». «Έκανα, μία ενημέρωση για τη συζήτηση που είχα με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος είναι στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέλει κι εκείνος – όπως θέλουμε κι ο Πρόεδρος κι εγώ πάντα σε αγαστή συνεργασία – να υποστηρίξει μία λύση για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η λύση αυτή πρέπει να είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των αρχών του ΟΗΕ και προσέθεσε καταληκτικά: «Νομίζω ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και οι διεθνείς δυνάμεις έχουν αντιληφθεί ότι η Κύπρος δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε σε εγγυήσεις τρίτων χωρών ούτε σε παρεμβατικά δικαιώματα. Και αυτό είναι ένα από τα πολλά κεκτημένα που μαζί κατορθώσαμε να κερδίσουμε στο Κραν Μοντανά».

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτηρίζοντας ως «ιδιαίτερα εποικοδομητική» τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά και σημείωσε πως κάλυψε την παραπέρα πορεία στο Κυπριακό, «βάσει της αξιολόγησης των μέχρι σημερα αποτελεσμάτων – των θλιβερών αποτελεσμάτων εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κραν Μοντανά».

«Έχουμε ανασκοπήσει τη μέχρι σήμερα πορεία, αλλά και την κοινή στάση που θα τηρήσουμε προκειμένου να επιτύχουμε, όχι αυτό που λέει η Τουρκία εκτός παραμέτρων λύσης του Κυπριακού, αλλά μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη και τις παραμέτρους του ΓΓ» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον ομόλογό του της Αγίας Έδρας

Tο άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αγίας Έδρας επιβεβαιώθηκε κατά τη διμερή συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νϊκος Κοτζιάς με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, Αρχιεπίσκοπο Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαγκερ στο περιθώριο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Θέματα διμερούς συνεργασίας καθώς και περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στην αντιμετώπιση του θρησκευτικού φανατισμού και την ανάγκη προώθησης διαθρησκειακού διαλόγου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε εκτενώς το περιεχόμενο της ελληνικής πρωτοβουλίας της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», στην οποία τον προσκάλεσε να συμμετάσχει.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Γκάλαγκερ ζήτησε να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα