Ασφαλιστικά μέτρα για την ενδιάμεση στο «Στραβολίθαρο»

01:31 5/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα θα είναι εγκληματική ενέργεια κατά της Ζακύνθου και όχι μόνο για τα τρία χωριά, υποστηρίζει με έμφαση ο κ. Διονύσιος Κούτσης, μέλος της επιτροπής κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των χωριών Αγίας Μαρίνας-Γαλάρου-Αγίων Πάντων που αντιδρούν στην απόφαση του ΦοΔΣΑ για την άμεση λειτουργία της ενδιάμεσης λύσης διαχείρισης απορριμμάτων στη θέση «Στραβολίθαρο». Τη δήλωση έκανε εχθές στην ΕΡΤ Ζακύνθου ο κ.Κούτσης, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης κατοίκων έξω από τα δικαστήρια του νησιού, οι οποίοι έκαναν συγκέντρωση

διαμαρτυρίας με αφορμή την εκδίκαση μήνυσης με κατηγορούμενο τον δήμαρχο, Π.Κολοκοτσά και τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ, Π.Μυλωνα, για το θέμα των σκουπιδιών. Όπως τόνισε ο κ.Κούτσης, «η παρουσία μας στα δικαστήρια είναι επειδή δεν εμπιστευόμαστε τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του ΦοδΣΑ και γι’ αυτό θέλουμε να δηλώσουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, ώστε να σταματήσει τις εγκληματικές ενέργειες. Οι κάτοικοι ζητούν να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να υπάρχει σεβασμός στα δημόσια έγγραφα. Στέλνουμε μήνυμα στη δημοτική αρχή καθώς συντάσσονται και τα ασφαλιστικά μέτρα».

Όπως ενημέρωσε ο κ.Κούτσης, η κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων θα γίνει ενδεχομένως και σήμερα (Τετάρτη) και, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει έγγραφο της τοπικής εφορίας αρχαιοτήτων με το οποίο ανακαλείται προηγούμενο που είχε χρησιμοποιηθεί για την αδειοδότηση, όπως, επίσης, και πρόσφατο έγγραφο υδρογεωλόγου- πρύτανη του πανεπιστημίου Πατρών, με το οποίο αποφαίνεται ότι, οποιαδήποτε ενέργεια χωροθέτησης θα καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ.Κούτσης, ο υδροφόρος ορίζοντας -με πέντε γεωτρήσεις στα 70 μέτρα από τον χώρο που αποφασίστηκε να γίνει η λειτουργία της μονάδας- τροφοδοτεί επτά χωριά της περιοχής και μετά συνδέεται με τον κεντρικό αγωγό του νησιού, ενώ, πολύς κόσμος παίρνει νερό από εκεί. Επίσης, για άλλη μια φορά, επισημάνθηκε το γεγονός ότι σε απόσταση 150 μέτρων υπάρχουν σπίτια, η ύπαρξη ιστορικών μνημείων, ο ογκωδέστατος φάκελος που περιλαμβάνει γνωμοδοτήσεις υδρογεωλόγων, βραχολόγων, μηχανικών τοπογράφων, όπως και η δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται από τον προβλεπόμενο δρόμο διέλευσης στο συγκεκριμένο σημείο να περνούν φορτηγά, αλλά, μόνο ΙΧ. Υπάρχει έκθεση, όπως ανέφερε ο κ.Κούτσης, με 18 σημεία επισημασμένα από τοπογράφους και μηχανικούς επί της παράνομης και παράτυπης αδειοδότησης του χώρου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει αναφορά του κ.Κούτση στην πρόταση των κατοίκων της περιοχής που έχει υποβληθεί στον δήμαρχο, η οποία αφορά στη δημιουργία εργοστασίου εμφιάλωσης νερού στη συγκεκριμένη έκταση, το οποίο, μάλιστα, θα διαθέτει νερό στη ζακυνθινή κοινωνία κάτω από 90 λεπτά την εξάδα και, έτσι, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα γεμίζουν με λεφτά και τα ταμεία του δήμου. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «υπάρχουν άλλα κέντρα, όπως η μαφία των σκουπιδιών, που δεν αφήνουν να γίνουν πέντε πράγματα σωστά μέσα στο νησί». Παράλληλα, χαρακτήρισε ως ανίκανη τη δημοτική αρχή στην αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων αφού δεν κατάφερε να δώσει λύση δυόμιση χρόνια και για αυτό, όπως είπε, «πρέπει να πάνε στα σπίτια τους.» Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «από τη στιγμή που σήμερα δικάζεται ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ και τον αφήνουν τις τελευταίες ημέρες και παίρνει αποφάσεις και υπογράφει συμβάσεις, καταλαβαίνετε το μέγεθος της αλητείας σήμερα στη Ζάκυνθο».

Τέλος, ο κ. Κούτσης απηύθυνε κάλεσμα προς τον αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Λ. Νιοτόπουλο, για να κάνει μια ύστατη προσπάθεια καλώντας, έστω και την τελευταία στιγμή, σε διαβούλευση τους προέδρους των χωριών και τους φορείς για να μη υπάρξει ανεξέλεγκτη κατάσταση στην περιοχή. Παράλληλα, κάλεσε όλους τους εκλεγμένους να τοποθετηθούν δημόσια επί του θέματος, ώστε να ξεκαθαρίσει, όπως είπε, «τι πρεσβεύει ο καθένας, τη νομιμότητα ή την αλητεία;».

Να σημειωθεί ότι, από το πρωί της Δευτέρας, κάτοικοι επί 24ωρου βάσεως κάνουν περιφρούρηση στον δρόμο προς τον επίμαχο χώρο, ενώ, τον έχουν κλείσει και με τρακτέρ, αγροτικά αμάξια και ιδιωτικά ΙΧ.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Μάντζου – Πέτρος Πομόνης

Keywords
Τυχαία Θέματα