«Από την ψηφιακή επανάσταση στην ψηφιακή επιτήρηση – Νέα μέσα, δημοσιότητα και πολιτική»

21:32 2/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

To βιβλίο της δημοσιογράφου και επίκουρης καθηγήτριας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίνας Ρήγου, «Από την ψηφιακή επανάσταση στην ψηφιακή επιτήρηση-Νέα μέσα, δημοσιότητα και πολιτική» παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Ι. Σιδέρη τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, στο Polis Art Cafe, στην

Αθήνα.

Στην εκδήλωση ομιλητές θα είναι οι Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας, ο Νίκος Φίλης, βουλευτής και δημοσιογράφος, και ο Δημήτρης Χαραλάμπης, καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.

Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Ευσταθίου.

Το βιβλίο αναφέρεται στα Νέα Μέσα και στις αλλαγές που επιφέρουν στη δημοσιότητα, στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, στην πολιτική και στην πολιτική επικοινωνία. Κυρίως όμως εστιάζει στη θεμελιώδη αλλαγή από την αρχικά πολλά υποσχόμενη οικουμενική και φιλελεύθερη διάστασή τους στη μετατροπή τους σε μέσα ελέγχου κι επιτήρησης.

Η συστηματική εξόρυξη δεδομένων από το χρυσωρυχείο της πληροφορίας, τα Νέα Μέσα δηλαδή και ειδικότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τις εταιρείες του διαδικτύου (την «εμπορική αγορά») έχει οικονομική αξία. Για τις υπηρεσίες ασφαλείας και τα πολιτικά επιτελεία (την «πολιτική αγορά») έχει πολιτική αξία που μεταφράζεται σε έλεγχο και στοχευμένη ψηφοθηρία.

Υπό το πρίσμα αυτό, το σύγχρονο ψηφιακό «πανοπτικό» που συνιστούν τα Νέα Μέσα συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών οι οποίες ευνοούν την ανάδειξη κοινωνιών επιτήρησης.

Μια αέναη διελκυστίνδα ανάμεσα στην ελευθερία και την επιτήρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στο ψηφιακό πεδίο των Νέων Μέσων και η έκβασή της σήμερα φαίνεται να γέρνει προς την επιτήρηση αφού η αναμέτρηση μεταξύ αφενός της εμπορικής και της πολιτικής αγοράς και αφετέρου των χρηστών είναι ανισοβαρής.

Ποια είναι η Μαρίνα Ρήγου

Η Μαρίνα Ρήγου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα πρώτα δημοσιογραφικά της βήματα τα έκανε στην ΕΡΑ 4. Διδάσκει μαθήματα δημοσιογραφίας, ραδιοφώνου, πολιτικής και Νέων Μέσων. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και ερευνών στον τομέα της επικοινωνίας, της δημοσιογραφίας, των μέσων και της πολιτικής.

info

Πού: Polis Art Cafe, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα

Πότε: Δευτέρα 3/12/2018, 18:00

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα