Απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών ζήτησαν οι φορείς στο συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη

12:02 16/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Απεγκλωβισμό τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών και κανένα ΚΥΤ, ζήτησαν εργαζόμενοι και πλήθος φορέων στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, χθες το απόγευμα, στην πλατείας Σαπφούς στη Μυτιλήνη, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας να τηρούνται υποδειγματικά.

«Ούτε στη Μόρια, ούτε και πουθενά, απεγκλωβισμό ζητάνε τα νησιά», «Είναι η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά», φώναξαν οι διαδηλωτές.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, ενώ χαιρέτισαν οι Ζωή Γιαννακά, μέλος Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, Στρατής Κόμβος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Μιχάλης Γροσομανίδης από την Επιτροπή Αγώνα Μανταμάδου, Νίκος Χρυσάφης, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΝΤ Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Νάσος Γαλής, μέλος της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και τη βουλευτή Μαρία Κομνηνάκα. Επίσης, παρευρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη και στον Δήμο Δυτικής Λέσβου Γιάννης Συκάς, και η περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση.

Παρευρέθηκε ακόμα αντιπροσωπεία της Δημοτικής παράταξης του Δήμου Μυτιλήνης “Με πυξίδα τον πολίτη”, με την επικεφαλής Ε. Χιωτέλλη, αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών» με τον επικεφαλής Γ. Σπιλάνη, καθώς ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπουρνούς.

Στην πλατεία είχαν τοποθετηθεί ειδικές σημάνσεις για την τήρηση των αποστάσεων.

«Από την περασμένη Τρίτη όπου οι φωτιές κατέκαψαν το ΚΥΤ της Μόριας εκτυλίσσεται μια νέα ανθρώπινη τραγωδία. Μια τραγωδία η οποία φέρει την ανεξίτηλη σφραγίδα και ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ, αλλά και όλων των άλλων κομμάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν την πολιτική του διπλού εγκλωβισμού αλλά ταυτόχρονα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα προσφύγων και μεταναστών», τόνισε στην ομιλία του ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του ΕΚ Λέσβου.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση «αντί να δώσει λύση εδώ και τώρα με την ασφαλή μεταφορά όλων των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε προσωρινές ανθρώπινες εγκαταστάσεις, μέχρι να πάρουν τα έγγραφά τους και να φύγουν για τις χώρες προορισμού τους, έχει μετατρέψει και πάλι το νησί σε εμπόλεμη ζώνη ενισχύοντας την παρουσία των δυνάμεων καταστολής με διμοιρίες και κλούβες των ΜΑΤ».

Ο Θ. Ασλανίδης διαμήνυσε ότι «δε θέλουμε το νησί μας να μετατραπεί σε απέραντη φυλακή είμαστε αποφασισμένοι να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο πάνω στο νησί! Να μην ξαναλειτουργήσει το κολαστήριο της Μόριας!».

Επανέλαβε τα αιτήματα για:

Απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να στείλει τώρα πλοία για να μεταφέρει τους πρόσφυγες και μετανάστες, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

• Κανένα ΚΥΤ- Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης είτε ανοιχτό είτε κλειστό πάνω στο νησί.

• Έκφραση αλληλεγγύης – συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους δοκιμασμένους πρόσφυγες – μετανάστες.

• Να πραγματοποιηθούν τώρα μαζικά τεστ για τον κορονοϊό τόσο σε πρόσφυγες και μετανάστες όσο και στους κατοίκους του νησιού. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος να μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα και έπειτα να γίνεται επανάληψη του τεστ.

• Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και του «Βοστάνειου» Νοσοκομείου με την πρόσληψη προσωπικού.

• Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

The post Απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών ζήτησαν οι φορείς στο συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα