Απάντηση Φ. Μογκερίνι σε Δημ. Παπαδημούλη για την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια

10:37 9/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την προειδοποίηση να αποφεύγεται κάθε είδους προκλητική ρητορική, είτε στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ είτε στο εξωτερικό, απευθύνει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Υπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, σε απάντηση της σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και την εθνική

και αλυτρωτική ρητορική του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα και πολιτικών του Κοσσυφοπεδίου.

Ο κ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα και η ανάπτυξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η ευρωπαϊκή τους πορεία και ζητούσε να μάθει πως σχολιάζει η Κομισιόν τις προκλητικές δηλώσεις που αμφισβητούν την αρχή της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των χωρών και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει στην περιοχή.

«Οι πρόσφατες επισκέψεις της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Επιτροπής, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση αποδεικνύουν σαφώς την πλήρη και συνεχή δέσμευση που έχει αναλάβει η ΕΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και την περιοχή στο σύνολό της», τονίζει στην απάντηση της η κ. Μογκερίνι και προσθέτει: «Η παρουσία και η δέσμευση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, καθώς και την οικονομική ανάκαμψη. Εν προκειμένω, η ΕΕ εξέφρασε την προθυμία της να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία έχει ήδη σημειώσει θετικά βήματα προς τη σταθεροποίηση των σχέσεων με τους γείτονές της.
Οι εκπρόσωποι της ΕΕ στις δηλώσεις τους, αλλά και με απευθείας επαφές με τους πολιτικούς ηγέτες, προειδοποιούν συνεχώς ότι θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους προκλητική ρητορική, είτε στο εσωτερικό ή εξωτερικά. Η ΕΕ προωθεί την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την περιφερειακή σταθερότητα μέσω διαλόγου και συναίνεσης, και θα συνεχίσει να το πράττει».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα