Απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ στον πρώην γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα

10:46 26/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Κόκκινη κάρτα» στον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα έβγαλε το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ταξιδιωτικού ελέγχου το ESTA. Το σύστημα βρήκε ότι το 2013 ο κ. Σολάνα είχε επισκεφθεί το Ιράν και απαγόρευσε ουσιαστικά την είσοδο του 75 ετών, Ισπανού πολιτικού.

Ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.

Το αποκάλυψε ο ίδιος οκ. Σολάνα

όταν η ανανέωση της αίτησης του στο ESTA που του δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύει στις ΗΠΑ και χωρίς βίζα. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε αστειευόμενος στην εφημερίδα El Pais , ότι σκέφτεται πλέον να γίνει περισσότερο γραφειοκράτης και λιγότερο πολιτικός και να υποβάλει αίτηση για βίζα.

Το 2016 η διοίκηση επί Μπαράκ Ομπάμα ανταποκρινόμενη στους περιορισμούς που αποφασίστηκαν από το κογκρέσο για να αποτρέψουν πολίτες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία την Υεμένη και άλλες χώρες που στο σύνολο τους φτάνουν τις τριάντα οκτώ.

Την ίδια ώρα ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί δήλωσε ότι οι Ιρανοί δεν θα υποκύψουν στις πιέσεις των ΗΠΑ, αντιθέτως θα υπερασπιστούν την ανεξαρτησία και τις ισλαμικές τους αξίες επικρίνοντας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση, ο Ροχανί σημείωσε ότι η ενέργεια αυτή του Τραμπ όσον αφορά τη διεθνή συμφωνία είναι «αποτρόπαιη και παράνομη» και θα βλάψει την παγκόσμια φήμη των ΗΠΑ.

Ο Ροχανί πρόσθεσε επίσης ότι το Ιράν διατηρεί το δικαίωμά του στον εμπλουτισμό ουρανίου για ειρηνικούς σκοπούς.

Πηγή: The New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα