Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια και συναυλία στο Σύνταγμα

17:55 10/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνέντευξη τύπου έδωσαν στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθήνας, οι διοργανωτές του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου – συναυλίας που θα γίνει το Σάββατο στις 15 Σεπτέμβρη, με συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή από την Oμόνοια στις 5μμ και συναυλία στο Σύνταγμα στις 7μμ.

Οι συγκεντρώσεις: Στην Αθήνα,

συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 5μμ και συναυλία στις 7μμ στο Σύνταγμα, ενώ διαδηλώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα Βενιζέλου στη 1μμ, στη Πάτρα στη Πλατεία Γεωργίου στη 1μμ, στα Χανιά, Πλατεία Αγοράς στις 12 το μεσημέρι στα Γιάννενα στη Πλατεία Περιφέρεια Ηπείρου στις 6μμ, στο Ηράκλειο στη Πλατεία Ελευθερία στις 12 το μεσημέρι, στη Ξάνθη στη Κεντρική Πλατεία στις 12 το μεσημέρι, στο Βόλο στον Άγιο Νικόλαο στις 12 το μεσημέρι.

Οι ομιλητές μεταξύ άλλων δήλωσαν τα εξής:

Πέτρος Κωνσταντίνου (συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ): «Στα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η δίκη των δολοφόνων της Χρυσή Αυγής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ώστε να καταδικαστούν και να πάνε φυλακή. Σήμερα φοράνε το μανδύα του πατριώτη μακεδονομάχου και απειλούν από το βήμα της Βουλής με φασιστικό πραξικόπημα.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, οι ρατσιστικές πολιτικές των κλειστών συνόρων στρώνουν το έδαφος για τους φασίστες, με το Σαλβίνι να απαγορεύει στα καράβια των προσφύγων να πιάσουν ιταλικό λιμάνι και τον Ζεεχόφερ να στήνει αυθαίρετα φυλάκια ελέγχου στα στα σύνορα.

Διεκδικούμε να πάνε οι νεοναζί φυλακή, να ανοίξουν τα σύνορα, να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία της ΕΕ της 28ης Ιούνη. Διεκδικούμε όλοι οι πρόσφυγες να μπουν στις πόλεις, να δοθεί άσυλο και στέγη για όλους, να σταματήσει ο αποκλεισμός στα νησιά. Η 15η Σεπτέμβρη είναι μόνο ένας μεγάλος σταθμός για όλο το κίνημα στην Ευρώπη που απο το Κέμνιτζ και το Λονδίνο μέχρι τη Νάπολη τη Βιέννη και τη Βαρκελώνη συγκρύονται με τους φασίστες και απαιτούν ανοιχτά σύνορα.”

Μαχμούν Μουσαφέρ (Αιγύπτιος ψαράς-διασώστης στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι): “Βοηθήσαμε το κόσμο για να σωθεί στη φωτιά στο Μάτι όχι για να κερδίσουμε κάτι. Εμείς μάθαμε από τη χώρα μας ότι πρέπει να βοηθάμε όπου πηγαίνουμε. Ο πρωθυπουργός μας έδωσε ιθαγένεια και τον ευχαριστώ. Υπάρχουν πολλές χιλιάδες μετανάστες που ζουν και δουλεύουν πολλά χρόνια και πρέπει και αυτοί να πάρουν χαρτιά.”

Κώστας Παπαδάκης (πολιτική αγωγή για τους Αιγύπτιους ψαράδες στη δίκη της Χρυσής Αυγής): “Η δίκη θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη δικαστική χρονιά. Ολοκληρώνονται τα αναγνωστέα έγγραφα και ακολουθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων της Χρυσής Αυγής. Να φτάσουμε επιτέλους στη καταδίκη. Το κίνημα στο δρόμο θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Κώστα Μανταίος, πρόεδρος ΣΦΕΑ – Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντίστασης 1967-1974): “ Κάθε χρόνο στο Πολυτεχνείο διαδηλώνουμε με σύνθημα ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ. Μετά από όσα έγινα στην Θεσσαλονίκη είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό χρειάζεται να μας ενώσει όλους χωρίς αποκλεισμούς.

Ριμπουάρ Κομπάντι (Ιρανός πρόσφυγας, κατάληψη προσφύγων Ακομινάτου 47): «Οι πρόσφυγες που βρισκόμαστε στην κατάληψη της Ακομινάτου 47 θα είμαστε όλοι στις 15 Σεπτέμβρη. Πριν πέντε χρόνια δολοφόνησαν οι φασίστες τον Παύλο Φύσσα. Στο Ιράν πριν μια βδομάδα εκτέλεσαν τρεις νέους. Αν νικήσουν εδώ οι φασίστες θα κάνουν χειρότερα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!».

Τζαβέντ Ασλάμ (πρόεδρος Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος η Ενότητα): “Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν για ένα έχουμε ένα πολύχρωμο σχολείο στο 144 δημοτικό στα Σεπόλια. Τα παιδιά θα έρθουν με ένα ωραίο πανό στην πορεία μαζί με τους δασκάλους τους. Η δίκη πρέπει να τελειώσει και να πάνε φυλακή εκείνοι που δολοφόνησαν και μαχαίρωναν στους δρόμους. Πριν δύο μέρες η Αστυνομία συνέλαβε μιά ρατσιστική ομάδα στο Ρέντη που έκανε επιθέσεις. Στη διαδήλωση θα είναι οι μετανάστες και από το Ρέντη και από πολλές άλλες γειτονιές.”

Παρέμβαση εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκανε ο Γ. Σηφακάκης, τονίζοντας ότι «το μέτωπο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα το κάλεσμα για τις 15 Σεπτέμβρη».

Mέχρι στιγμής καλούν: ΚΕΕΡΦΑ – Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΙΝΑΠ, ΠΣΕΠ Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, Σωματεία εργαζόμενων Νοσοκομείων: Γεννηματά, Άγιου Σάββα, Ερυθρού Σταυρού,Αγλαΐα Κυριακού. Β ΕΛΜΕ Κορυδαλλού, Γ ΕΛΜΕ Αθήνας, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Αφγανική Κοινότητα Μεταναστών & Προσφύγων, Κοινότητα Μπανγκλαντές, KASAPI Hellas – Ένωση Φιλιππινέζων Εργατών, Αφρικανικό Δίκτυο στην Ελλάδα, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, Άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, Δήμος Αθήνας, Δήμος Κορυδαλλού, Δήμος Νίκαιας – Ρέντη, Δημοτικές Κινήσεις, Κινήσεις LGTBQI+, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθήνας, Ενωτική Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Σαλαμίνας, Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Πρωτοβουλία για το Κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής, ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σχετικές ειδήσεις:

Αντιφασιστική συναυλία στο Σύνταγμα στις 15 Σεπτεμβρίου

Συλλαλητήριο & συναυλία για τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιφασιστικό, Ομόνοια, Σύνταγμα,antifasistiko, omonoia, syntagma