Ανδρ. Ξανθός: «Κοινωνικό αίτημα να πέσει άπλετο φως στις υποθέσεις σκανδάλων»

13:05 15/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να δίνει το παρών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αγίου Νικολάου, ο απολογισμός πεπραγμένων των τεσσάρων νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, για τη διετία 2016-2018. Νωρίτερα ο κ. Ξανθός παραβρέθηκε στα εγκαίνια της μονάδας κατ’ οίκον νοσηλείας ογκολογικών ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου-ΚΥ Νεαπόλεως και της 1ης Τοπικής Μονάδας Υγείας Αγίου Νικολάου. «Εισάγουμε μια νέα φιλοσοφία. Μέλημά μας δεν είναι μόνο η φροντίδα της ασθένειας, αλλά η πρόληψή

της, η αγωγή υγείας, η κοινοτική φροντίδα, η συνεργασία και δικτύωση με άλλες δομές» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας.
Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, ο κ. Ξανθός δήλωσε πως η κυβέρνηση αυτή είναι η πρώτη που είχε την ισχυρότατη πολιτική βούληση να διερευνήσει με θεσμικό τρόπο τις υποθέσεις σκανδάλων και το αποκαλούμενο «πάρτι» στον τομέα της Υγείας και του φαρμάκου».
«Σήμερα έχουμε μια διαδικασία δικαστική που είναι σε εξέλιξη επειδή η κυβερνητική πλειοψηφία κατάφερε να μην παραγραφεί η υπόθεση» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε δικαστές, μας ενδιαφέρει να υπάρξει αποτελεσματική διερεύνηση των ποινικών ευθυνών, είτε πολιτικών προσώπων, είτε κρατικών στελεχών, είτε υπηρεσιακών παραγόντων. Οι πολιτικές ευθύνες των δυνάμεων που κυβέρνησαν τη χώρα για δεκαετίες είναι προφανέστατες και αδιαμφισβήτητες. Το θέμα είναι να ερευνηθούν και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες με τρόπο αντικειμενικό, αξιόπιστο και αδιαμφισβήτητο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Δικαιοσύνη. Είναι ένα κοινωνικό αίτημα να πέσει άπλετο φως, να μη δώσουμε επ’ ουδενί το σήμα της συγκάλυψης, της ασυλίας, της ομερτά του πολιτικού συστήματος απέναντι σε τέτοιες υποθέσεις. Για εμάς, όμως, το κρίσιμο είναι να υπάρξουν θεσμικές δικλείδες ασφαλείας, να θωρακίσουμε το σύστημα με μεταρρυθμίσεις». Όπως εξήγησε:: «Διερευνώντας τα σκάνδαλα, αλλά κυρίως θωρακίζοντας το σύστημα, δίνουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις που δέχεται, που σ’ αυτά τα χρόνια της κρίσης ήταν πολύ μεγάλες, πιάνουν τόπο. Επενδύονται σε καλύτερη δημόσια περίθαλψη, σε πιο απλόχερο κοινωνικό κράτος».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα