Αναστολή της εφαρμογής της απο-ιδιωτικοποίησης ζητά ο ΟΑΣΘ

13:40 1/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Να ανασταλεί προσωρινά η εφαρμογή του νόμου για την απο-ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) ζητά η διοίκησή του, με αίτημα που κατέθεσε περί άμεσης έκδοσης σχετικής προσωρινής διαταγής. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ

Χρήστος Στεφανίδης επισήμανε ότι η διοίκηση διεκδικεί να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4482/2017 περί κρατικοποίησης, τουλάχιστον μέχρις ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο Οργανισμός, (σ.σ. κάτι που αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο). Μάλιστα, επιδιώκει την άμεση έκδοση της προσωρινής διαταγής, ενδεχομένως ακόμη και εντός της ημέρας. Εκτός από την απο-ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ, ο νόμος προβλέπει επίσης την άμεση απομάκρυνση της διοίκησής του και τον ορισμό νέας.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου, που είχε ψηφιστεί στη Βουλή στις 19 Ιουλίου και δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες σε ΦΕΚ, ο ΟΑΣΘ κρατικοποιείται και θα παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια επωνυμία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ δράση αναλαμβάνουν δύο δημόσιοι φορείς: ο «Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης» (ΟΣΕΘ Α.Ε.), που θα έχει διάρκεια ζωής 90 χρόνων και θα αναλάβει την ανάπτυξη, το συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των αστικών συγκοινωνιών (συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων για τη μεταφορά και εξυπηρέτηση επιβατικού κοινού εντός της Περιφερειακής Ενότητας) και η «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Α.Ε «(ΑΣΥΘ ΑΕ), που θα παρέχει τις συγκοινωνιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Μετρό, όταν ολοκληρωθεί και του τραμ, εφόσον δημιουργηθεί (σ.σ. μέτοχος της ΑΣΥΘ Α.Ε. θα ειναι ο ΟΣΕΘ, ο οποίος θα μπορεί να μεταβιβάσει μέχρι και το 49% των μετοχών σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ).

Τόσο η ΑΣΥΘ ΑΕ, όσο και ο ΟΣΕΘ ΑΕ, θα έχουν 9μελές διοικητικό συμβούλιο με τριετή θητεία, ενώ στη διοίκηση του δεύτερου θα εκπροσωπούνται με ένα μέλος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και τα επιμελητήρια Εμποροβιομηχανικό, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης, καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (τα τέσσερα επιμελητήρια ορίζουν έναν εκπρόσωπο συνολικά).

πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα