Αναστασιάδης: Συνεχίζουμε με τις γεωτρήσεις -Έχουν ληφθεί μέτρα

13:18 16/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το μήνυμα ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αλλάζουν σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις, παρά την τουρκική προκλητικότητα, στέλνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης. «Έχει ληφθεί σειρά προληπτικών μέτρων που καθορίζουν τα δικαιώματα του κράτους», προσθέτει μιλώντας στην «Καθημερινή» και στο «ΒΗΜΑ», και κάνει έκκληση για την αποφυγή κάθε όξυνσης.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Υδρογοναθράκων διασφαλίζει όλους τους Κυπρίους, λέγοντας ότι «ο φυσικός πλούτος ανήκει στο σύνολο των νόμιμων κατοίκων της χώρας».

Ο

πρόεδρος της Κύπρου εκτιμά ότι δεν έχουν πέσει τίτλοι τέλους στο Κυπριακό, δηλώνει έτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, εφόσον υπάρξει καλή προετοιμασία, ενώ επισημαίνει ότι η διαδικασία αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας που θα εξεταστεί μετά τις εκλογές σε Γερμανία και Αυστρία, μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτηρίζει «θετικότερο όλων των συμμετεχόντων» στη διάσκεψη του Κραν-Μοντανά τον Έλληνα υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Χαρακτηρίζει «άψογη» τη συνεργασία του «στους τρόπους χειρισμού της όλης διαπραγμάτευσης για τη διάσκεψη της Κύπρου», τόσο με τον Ν. Κοτζιά όσο και με τον Α. Τσίπρα τους οποίους και ευχαριστεί δημόσια, «για την απόλυτη στήριξη»» και στις δύο εφημερίδες. Επιβεβαιώνει δε ότι κατά τη διάρκεια του επίμαχου δείπνου μίλησε δύο φορές με τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα τεκταινόμενα, σημειώνοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να μεταβεί στο Κραν Μοντανά, εφόσον υπήρχε συμφωνία».

Σε ότι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις συστήνει ψυχραιμία διευκρινίζοντας στο «Βήμα» ότι «το πολεμικό σκηνικό που παρουσιάζεται, κυρίως από ιστοσελίδες, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 έχει αρχίσει χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα ή παρενόχληση. Οι όποιες τουρκικές κινήσεις είναι στο πλαίσιο της συνήθους τακτικής τους και σε καμία περίπτωση δεν έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή εκδηλωθεί ως παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ειδικότερα απευθύνει και «δημοσίως έκκληση και στα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν την ορθή και όχι την επικοινωνιακή εικόνα που η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει, ότι τάχα υπάρχει αναταραχή στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται η ΑΟΖ της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας με το μέρος της. Και αυτή είναι η ασπίδα μας», τονίζει.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα