Ανακαλύφθηκαν οι αρχαιότερες ανθρώπινες πατημασιές στην αραβική χερσόνησο

15:16 18/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Πριν από περίπου 120.000 χρόνια, μια ομάδα ανθρώπων βρέθηκε στις όχθες μιας αρχαίας λίμνης, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η έρημος Νεφούντ στη Σαουδική Αραβία. Πιθανότατα οι άνθρωποι σταμάτησαν εκεί για να πιούν νερό ή για να παρατηρήσουν τα κοπάδια από τους ελέφαντες, τις καμήλες και τα άλλα ζώα που περνούσαν από το σημείο. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων οι πατημασιές των ανθρώπων και των ζώων απολιθώθηκαν.

Σήμερα αυτές οι «αρχαίες πατημασιές» μάς δίνουν στοιχεία για το πότε και πού κατοικούσαν κάποτε στην αραβική χερσόνησο οι πρώτοι άνθρωποι. «Αυτά είναι τα πρώτα ίχνη από ανθρώπινες πατημασιές

στην Αραβία», αναφέρει ο Michael Petraglia -καθηγητής στο γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck για τη μελέτη της Επιστήμης της Ανθρώπινης Ιστορίας– ένας από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που πραγματοποίησε τη σχετική μελέτη.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ανάμεσα στην  Ευρώπη και στην Ευρασία, καθώς και ανάμεσα στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, εγκαθίσταντο χρόνια πριν οι πρόγονοι του ανθρώπου. Η ανακάλυψη πέτρινων εργαλείων υποδεικνύει ότι οι πρώτοι άνθρωποι είχαν εξερευνήσει την αραβική χερσόνησο σε διάφορες περιόδους της προϊστορίας, όταν το κλίμα ήταν πιο υγρό και οι σημερινές έρημοι της Αραβίας ήταν περιοχές με καταπράσινα λιβάδια, γεμάτα λίμνες με νερό.

Εξετάζοντας εικόνες της αραβικής χερσονήσου από δορυφόρους, ο Petraglia και οι συνάδελφοί του από διάφορες χώρες εντόπισαν δεκάδες χιλιάδες αρχαίες λίμνες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης αυτής στην έρημο Νεφούντ, με την ονομασία «Alathar» που στα Αραβικά σημαίνει «το ίχνος».  Στο ίδιο σημείο, οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 400 απολιθωμένες πατημασιές ζώων, μερικές από τις οποίες ανήκουν σε προγόνους των σημερινών γαϊδουριών, ελεφάντων καμηλών κ.α. Μόνο 7 από τις πατημασιές που εντοπίστηκαν έχουν επιβεβαιωθεί ως ανθρώπινες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως αναφέρεται και στη δημοσίευση της διεθνούς μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι απολιθωμένες ανθρώπινες πατημασιές που εντόπισαν ανήκουν, κατά πάσα πιθανότητα, σε προγόνους μας με μακρύτερα πόδια και υψηλότερο ανάστημα. Πρόκειται πιθανόν για ίχνη από Homo sapiens και όχι από Νεάντερταλ, επισημαίνουν οι ειδικοί. Τα εν λόγω ίχνη, που εντοπίστηκαν χάρη στη μελέτη, τοποθετούνται χρονικά προ 112.000 έως 121.000 ετών.

Πηγή: sciencemag.org

Φωτογραφία: Associated Press

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα