Αναδίπλωση Στόλντεμπεργκ για συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας – Απάντηση Αθήνας σε Τσαβούσογλου

15:40 4/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

«Στροφή» στα όσα υποστήριζε περί συμφωνίας για έναρξη διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής με δηλώσεις του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ.

Ανέφερε ότι «δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, μόνο συζητήσεις. Είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. Και ακόμα δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα

και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοί μας και το ΝΑΤΟ είναι ένα μέσον για να υπάρξει αποκλιμάκωση αλλά σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες που κάνει η Γερμανία».

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η δήλωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί στο Μαξίμου με τον διευθυντή Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας Γιανγκ Γιεχί, ότι «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

Μητσοτάκης: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» – Επιστολή προς ΟΗΕ για Τουρκία

Στις κατηγορίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος δήλωσε πως «οι Έλληνες έδειξαν ότι δεν είναι υπέρ του διαλόγου, λέγοντας ψέματα για τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ», απάντησαν διπλωματικές πηγές.

Αναφέρουν ότι «ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει».

Να θυμίσουμε, ότι την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας προκάλεσε η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος υποστήριξε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Το παρασκήνιο της κίνησης Στόλτενμπεργκ και το μήνυμα της Αθήνας (video)

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση».

Υποστήριξε επίσης ότι «ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο. Επομένως αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου παραμένει το ζήτημα της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας. Επρόκειτο για έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος σε προγραμματισμένη Σύνοδο στην οποία βρισκόταν ο στρατιωτικός υπεύθυνος. Ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών, δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα – Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα