Αμμόχωστος: Το τουριστικό θέρετρο που μετέτρεψε η Εισβολή σε πόλη-φάντασμα

15:44 11/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα Βαρώσια της Αμμοχώστου αποτελούσαν ίσως το ομορφότερο τουριστικό θέρετρο όχι μόνον της Κύπρου αλλά και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε που το αποκαλούσαν «Γαλλική Ριβιέρα της Κύπρου». Εδώ και τέσσερις δεκαετίες η Αμμόχωστος είναι ανοικτή πληγή, αφού από τις 14 Αυγούστου του 1974 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της έχουν εκδιωχθεί, Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και ερημωμένο, με τον κατοχικό

στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων του, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα αποτελεί πεδίο διπλωματικής αντιπαράθεσης και το βασικό σκηνικό των εκλογών στα Κατεχόμενα. Η ακύρωση του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, που ζήτησε ήδη από την Τουρκία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναμένεται να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη. Η Άγκυρα επιμένει να μιλά για «προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων», υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει αλλαγή στο καθεστώς της Αμμοχώστου. Σε αυτό το κλίμα διεξάγονται σήμερα οι εκλογές στα Κατεχόμενα.

Τις προηγούμενες ημέρες, όμως, η κάμερα της ΕΡΤ, με τη Μανιάνα Καλογεράκη, μπήκε στην περίκλειστη πόλη και κατέγραψε ερειπωμένα κτήρια, εγκαταλειμμένα ξενοδοχεία και σπίτια, από την άλλοτε κυπριακή Ριβιέρα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα