Αμφιλοχία: Στο δρόμο οι παραγωγοί

14:41 17/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κινητοποιήσεις με συλλαλητήριο στον κόμβο της Αμφιλοχίας ξεκίνησαν οι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας για τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης τόνισε μεταξύ άλλων: «.. μια χούφτα μεγαλέμποροι και μεσάζοντες κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών»…. « Το καρτέλ των βιομηχάνων του κλάδου σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές στο γάλα και το κρέας θα οδηγήσουν στον αφανισμό τους κτηνοτρόφους. Οι βιομήχανοι με τις ευλογίες της κυβέρνησης έχουν εξαγγείλει νέες μειώσεις στην τιμή του

γάλακτος όπου ο μέσος Όρος θα φτάνει τα 75 λεπτά το κιλό. Σε όλη αυτή την κατάσταση να προσθέσουμε ακόμα πως αρκετοί κτηνοτρόφοι είναι ακόμα απλήρωτοι. Οι περισσότεροι παραδίδουμε τα αγροτικά μας προϊόντα με ανοιχτές τιμές, όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, αλλά και αγροτικές εγκαταστάσεις εξαιτίας των ανύπαρκτων αντιπλημμυρικών έργων υποδομής στην ύπαιθρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των οξυμένων προβλημάτων, η μεγάλη μείωση της τιμής στο γάλα και στο κρέας.»
Ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου Θεόδωρος Γρίνος αναφέρθηκε στους νέους χάρτες μειονεκτικών περιοχών : «…oι νέοι χάρτες αφήνουν πολλές τοπικές κοινότητες έξω από τις εξισωτικές αποζημιώσεις. Για παράδειγμα στην Αιτωλοακαρνανία μένουν εκτός πάνω από 50 τοπικά διαμερίσματα κυρίως στην περιοχή της Βόνιτσας.

Τα αιτήματα τους όπως τα επανέλαβαν και στο συλλαλητήριο:
Καμιά μείωση της τιμής του γάλακτος και κρέατος.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος.
Μείωση του κόστους παραγωγής στο ρεύμα και τις ζωοτροφές, με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση.
Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει επιτέλους ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα, καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα.
Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις ζωονόσους και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο.
Άμεση πληρωμή των απλήρωτων προγραμμάτων φυτικής και βιολογικής κτηνοτροφίας».

Νίκη Παπαδούλα

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα