Αλόννησος: Εντυπωσιακά εγκαίνια για το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα

21:11 1/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ιδιαίτερα και εντυπωσιακά ήταν τα εγκαίνια του πρώτου υποβρύχιου μουσείου  της Ελλάδας  που τελέστηκαν σήμερα το πρωί στην Αλόννησο, στο ναυάγιο της Περιστέρας. Την κορδέλα έκοψε ο Σάκης Ρουβάς, ενώ μαζί του καταδύθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, η αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Δέσποινα Κουτσούμπα, συνοδεία δυτών από καταδυτικά κέντρα.

Με την λειτουργία του υποβρύχιου Μουσειου η περιοχή εντασσεται πλέον στο διεθνή χάρτη του καταδυτικού τουρισμού. Στην Αλόννησο υπάρχουν ακόμη τέσσερα ανάλογα ναυάγια,

για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιοποίησής τους, ούτως ώστε να διαμορφωθεί στην περιοχή ένα υποθαλάσσιο πάρκο ναυαγίων.

Την τελετή των εγκαινίων παρακολούθησε από σκάφος και η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία χαρακτήρισε τα σημερινά εγκαίνια, ιστορική στιγμή, καθώς ο χώρος του ναυαγίου αποδίδεται πια, όχι μόνο στους κατοίκους της Αλοννήσου, αλλά στην Ελλάδα ολόκληρη και ευρύτερα, στη διεθνή κοινότητα. Όπως είπε δε, ο συνδυασμός περιβάλλοντος και πολιτισμού προσδίδει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στην περιοχή.

Υπέροχη χαρακτήρισε την εμπειρία της κατάδυσης στον αρχαιολογικό χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Σάκης Ρουβάς, ο οποίος ήταν αυτός που έκοψε την κορδέλα, κάνοντας μάλιστα ελεύθερη κατάδυση χωρίς τη χρήση μπουκάλας. Περιγράφοντας δε, την εικόνα που αντίκρυσε στο βυθό, τόνισε ότι είναι εντυπωσιακή, αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι -όπως είπε – το συναίσθημα που  εισπράττει κανείς.

Για ένα όραμα που έγινε πράξη ύστερα από 8 χρόνια προσπαθειών έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, προσθέτοντας ότι προχωρά η διαδικασία ανάδειξης και άλλων 4 ναυαγίων στην περιοχή. (Αγοραστός) Από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Αυγούστου ξεκινούν οι καταδύσεις στο υποβρύχιο μουσείο για το κοινό, που θα διαρκέσουν, σε πρώτη φάση, πιλοτικά, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου και όπως τόνισε ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρς Βαφίνης, τα κέρδη για την τοπική κοινωνία από τη λειτουργία του μοναδικού αυτού μουσείου, θα είναι πολλαπλά 

Ιδιαίτερα και εντυπωσιακά ήταν τα εγκαίνια του πρώτου υποβρύχιου μουαείου της ΕλΛΆΔΑΣ που τελέστηκαν σήμερα το πρωί στην Αλόννησο, στο ναυάγιο της Περιστέρας. Την κορδέλα έκοψε ο Σάκης Ρουβάς, ενώ μαζί του καταδύθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, η αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Δέσποινα Κουτσούμπα, συνοδεία δυτών από καταδυτικά κέντρα.
Με την λειτουργία του υποβρύχιου Μουσειου η περιοχή εντασσεται πλέον στο διεθνή χάρτη του καταδυτικού τουρισμού. ΣΤΗΝ περιοχή υπάρχουν ακόμη τέσσερα ανάλογα ναυάγια που βρίσκονται στη διαδικασία αξιοποίησης ούτως ώστε να διαμορφωθεί στην περιοχή ένα υποθαλάσσιο πάρκο ναυαγίων.

Την τελετή των εγκαινίων παρακολούθησε από σκάφος και η υπουργός ΠΟλιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία χαρακτήρισε τα σημερινά εγκαίνια, ιστορική στιγμή, καθώς ο χώρος του ναυαγίου αποδίδεται πια, όχι μόνο στους κατοίκους της Αλοννήσου, αλλά στην Ελλάδα ολόκληρη και ευρύτερα, στη διεθνή κοινότητα.(Μενδώνη)
Όπως είπε δε, ο συνδυασμός περιβάλλοντος και πολιτισμού προσδίδει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στην περιοχή.
Υπέροχη χαρακτήρισε την εμπειρία της κατάδυσης στον αρχαιολογικό χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Σάκης Ρουβάς, ο οποίος ήταν αυτός που έκοψε την κορδέλα, κάνοντας μάλιστα ελεύθερη κατάδυση χωρίς τη χρήση μπουκάλας.
Περιγράφοντας δε, την εικόνα που αντίκρυσε στο βυθό, τόνισε ότι είναι εντυπωσιακή, αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το συναίσθημα που  εισπράττει κανείς.(Ρουβάς)
Για ένα όραμα που έγινε πράξη ύστερα από 8 χρόνια προσπαθειών έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, προσθέτοντας ότι προχωρά η διαδικασία ανάδειξης και άλλων 4 ναυαγίων στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Αυγούστου ξεκινούν οι καταδύσεις στο υποβρύχιο μουσείο για το κοινό, που θα διαρκέσουν, σε πρώτη φάση, πιλοτικά, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου και όπως τόνισε ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρς Βαφίνης, τα κέρδη για την τοπική κοινωνία από τη λειτουργία του μοναδικού αυτού μουσείου, θα είναι πολλαπλά.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλόννησος, Εντυπωσιακά, Ελλάδα,alonnisos, entyposiaka, ellada