Αλλαγές στις εταιρείες μίσθωσης ταξί σχεδιάζει το υπουργείο Μεταφορών

21:31 29/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αλλαγές στο χώρο των εταιρειών διαμεσολάβησης για τη μίσθωση ταξί σχεδιάζει το υπουργείο Μεταφορών και κατηγορεί προηγούμενες κυβερνήσεις για πλημμελή έλεγχο και εξυπηρέτηση συμφερόντων. Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου, οι υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών θα παρέχονται μόνο από αδειοδοτημένες εταιρείες, που θα διαθέτουν δημόσιας χρήσης αυτοκίνητα (όπως ταξί), ενώ για την απόκτηση της σχετικής άδειας, θα είναι υποχρεωτική η σύναψη τριετούς τουλάχιστον σύμβασης με

τους επαγγελματίες οδηγούς.

Οι περιορισμοί αφορούν τις εταιρείες που επιτρέπουν σε ιδιώτες κατόχους οχημάτων μέσα από την υπηρεσία να μεταφέρουν με το αυτοκίνητό τους χρήστες της εφαρμογής κερδίζοντας χρήματα από τις κούρσες αυτές.

Αλλαγές ωστόσο έρχονται και για τα λογισμικά που απευθύνονται σε επαγγελματίες οδηγούς ταξί, καθώς ο όρος για σύμβαση τριετούς διάρκειας μεταξύ εταιρειών διαδικτυακών εφαρμογών και αυτοκινητιστών ταξί, τις μετατρέπει από διαμεσολαβητές, σε επιχειρήσεις παροχής μεταφορικού έργου.

«Και εγώ στηρίζω την «beat» αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αναφορικά με τις αντιδράσεις της εταιρείας που λειτουργεί την συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα διαμεσολάβησης για την εύρεση ταξί. Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι με την προωθούμενη ρύθμιση δεν πάει να δημιουργήσει προβλήματα αλλά να εφαρμοστούν και στη χώρα μας αυτά που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και να μην συνεχίζουν να υπάρχουν οι σκιές που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο υπουργός έθεσε πάντως το θέμα που δημιουργείται με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – και θα πρέπει η Αρχή να ερωτηθεί σχετικά- καθώς η συγκεκριμένη πλατφόρμα δημοσιεύει φωτογραφία του οδηγού ταξί ενώ επιτρέπει και την δημοσίευση αξιολογήσεών του. Είπε επίσης ότι στόχος της νομοθετικής ρύθμισης δεν είναι να προωθήσει συνδικαλιστικά συμφέροντα και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Επίθεση στην κυβέρνηση ότι συμπλέει με συντεχνιακά συμφέροντα μιας μειοψηφίας συνδικαλιστών, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά η οποία σημείωσε ότι η «Κυβέρνηση του αραμπά ξαναχτυπά».

«Τώρα στο στόχαστρο είναι το Taxibeat. Όσα χτυπήματα κι αν επιχειρεί στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, η χώρα θα προχωρήσει μπροστά. Γιατί υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν και μπορούν να το εγγυηθούν», δήλωσε η κ. Γεννηματά.

Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία της την οπισθοδρόμηση και το ενδιαφέρον της εξαντλείται στα μικροσυμφέροντα των συντεχνιών και στους δυνητικούς κομματικούς πελάτες της, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Θετικά βλέπει τις υπό διαμόρφωση διατάξεις του νομοσχεδίου ο Σύνδεσμος Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής.

Πηγή: ΕΡΤ1
ΡεπορτάΖ: Χρύσα Παπασταύρου

Σχετική είδηση: Υπουργείο Μεταφορών: Θα μπει τάξη στις εταιρείες μίσθωσης ταξί

Keywords
Τυχαία Θέματα