Αλλαγές και για το Δήμο Ρεθύμνης μέσα από το νέο πλαίσιο του Κλεισθένη

10:27 6/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Αλλαγές για το Δήμο Ρεθύμνης και την περιφέρεια φέρνει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία επέρχονται αλλαγές στον τρόπο εκλογής των προέδρων των κοινοτήτων, αύξηση του ορίου των υποψηφίων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που κατατίθεται από την κυβέρνηση.
«ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ»
Οι αλλαγές αυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ

και ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση. Στην συνεδρίαση συμμετείχε και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα και ιδιαίτερα για τον τρόπο που οι αλλαγές διαμορφώνουν το εκλογικό τοπίο στο Ρέθυμνο και την περιφέρεια: «Οι αλλαγές που προανήγγειλε ο Υπουργός είναι δύο. Έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα τα ψηφοδέλτια να προσαυξάνονται. Δηλαδή, εμείς έχουμε στο Ρέθυμνο συγκεκριμένες έδρες. Οι υποψήφιοι κατά την προηγούμενη ρύθμιση ήταν οι έδρες συν 30% τώρα το πάει συν 50%. Το θέμα το οποίο ανέκυψε και δεν είναι θέμα εξαγγελίας, αλλά εφαρμογής του Νόμου κάτι που δεν είχε περάσει από το μυαλό μας και διέλαθε της προσοχής μας ήταν ότι τώρα στο δημοτικό συμβούλιο έχουμε 41 έδρες και πλέον θα είναι 33. Μειώνεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι μειώνεται και ο αριθμός των υποψηφίων άρα και ο αριθμός εκείνων που πλέον θα πετύχουν στις εκλογές με το νέο σύστημα. Οι έδρες μειώνονται κατά οκτώ και είναι μια σοβαρή μείωση».
ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Οι αλλαγές αυτές έρχονται ωστόσο λίγους μήνες πριν τις εκλογές, την ίδια ώρα που οι συνδυασμοί έχουν δρομολογήσει σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες των υποψηφιοτήτων. Οι αλλαγές θα ισχύσουν και για τις περιφερειακές ενότητες όπου υπάρχει αντίστοιχα μεγάλη μείωση στις έδρες. «Αν πάρουμε το θέμα των υποψηφίων επειδή μέχρι τώρα ο σχεδιασμός γινόταν με το συν 30% και τώρα γίνεται με το συν 50% αριθμητικά οι συνδυασμοί δεν έχουν πολύ μεγάλη απόκλιση, το θέμα όμως είναι ότι στις ειδικότερες περιφερειακές ενότητες υπάρχει μια απόκλιση και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αρκαδίου όπου μειώνονται οι έδρες από επτά έως τέσσερις αν έχουν γίνει σωστοί υπολογισμοί. Στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες έχουμε στο Νικηφόρο Φωκά μείωση κατά ένα, στη Λάππα μένει μια και στο Ρέθυμνο μειώνονται κατά τέσσερις», επεσήμανε ο κος Μαρινάκης.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλλαγές, Δήμο Ρεθύμνης, Κλεισθένη,allages, dimo rethymnis, kleistheni