Αγκάθι οι ομαδικές απολύσεις για τα εργασιακά (video)

22:16 21/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σκληρή είναι η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Το ΔΝΤ επιμένει και ζητά πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά εξελίσσονται οι ομαδικές απολύσεις.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου εργασίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

ζητά:

την πλήρη απελευθέρωση, κάτι που πρακτικά σημαίνει διπλασιασμό του ορίου από 5% σε 10% στις απολύσεις που μπορεί να κάνει, κάθε μήνα, μία επιχείρηση η οποία απασχολεί πάνω από 150 εργαζόμενουςκαθώς και κατάργηση στο υπουργικό βέτο, στη δυνατότητα δηλαδή που έχει σήμερα ο υπουργός εργασίας να απορρίπτει προτάσεις επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις, όταν αυτές αντιβαίνουν στην ισχύουσα νομοθεσία.

Η Αθήνα από την πλευρά της επιδιώκει τη διατήρηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 5%, θέση την οποία στηρίζουν και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Στην περίπτωση κατάργησης του υπουργικού βέτο, στόχος είναι να υπάρχει ένα στάδιο προέγκρισης των απολύσεων από κάποιο άλλο ανεξάρτητο όργανο (π.χ. ΟΜΕΔ), καθώς και ένα «κοινωνικό πλάνο» που θα στηρίζει όλους όσοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, με συγκεκριμένα μέτρα, όπως χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης των απολυμένων και κρατική επιδότηση στο μισθό του εργαζόμενου για επιχειρήσεις που θα εφαρμόζουν μειωμένο ωράριο αντί για ομαδικές απολύσεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επιδίωξή μας είναι, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έχουν τεθεί εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα ρύθμισης του χρέους, επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο βασική προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά αποτελεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για να επανακτήσει η ελληνική αγορά εργασίας τον θεσμό της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, η Αθήνα επιδιώκει να καθορίζεται ξανά από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από τον εκάστοτε υπουργό εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευρωπαϊκή πλευρά αφήνει ανοικτό παράθυρο για να συζητηθεί ξανά το θέμα αυτό στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα