Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία από Ελλάδα και Κύπρο-Συνάντηση στενών συνεργατών Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βερολίνο

07:28 15/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στην πρώτη εκ του σύνεγγυς συνάντησή τους στην Αθήνα μετά την άρση των μέτρων της πανδημίας. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, σε επίπεδο διπλωματικών

συμβούλων, με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η πρόσκληση της γερμανικής πλευράς προς την τουρκική έγινε ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο του οποίου οι ελληνικές θέσεις βρίσκουν θετική ανταπόκριση και πως η Τουρκία καλείται να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοικτοί ειδικά σε περιόδους κρίσεων.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι πολλές και κοινές, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους είπε ότι «η Ευρώπη οφείλει να καταρτίσει ένα κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μιας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού. Ο πρωθυπουργός, αφού τόνισε ότι «τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται, διακήρυξε την αποφασιστικότητά του για δυναμικότερες αντιδράσεις σε περίπτωση αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Οι δυο χώρες επιθυμούν την ειρήνη το διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στο θέμα της Αγίας Σοφίας σημειώνοντας οτι εμεις δεν προκαλούμε, αλλά προκαλούμεθα.

Εν τω μεταξύ, στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή, και ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ από γερμανικής πλευράς. Η συνάντηση έγινε επ’ ευκαρία προγραμματισμένης συνάντησης της κ. Σουρανή με τον Γερμανό ομόλογό της ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής και δημοσιοποιήθηκε από τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών.
Τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η Τουρκία καλείται να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοικτοί ειδικά σε περιόδους κρίσεων.

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η Κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τι συζητήθηκε στην τριμερή ενώ τo Κίνημα Αλλαγής επικρίνει την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και ζητεί άμεση ενημέρωση.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα