Αχτσιόγλου: Τρία νέα προγράμματα για την τόνωση της απασχόλησης

13:21 21/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε τρία νέα προγράμματα που θα εφαρμοσθούν το επόμενο διάστημα για την ενίσχυση της απασχόλησης αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου κατά την ομιλία της στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την επιχορήγηση εργοδοτικών εισφορών για μετατροπή εργαζόμενων με μπλοκάκι σε

μισθωτούς. Μ’ αυτό δίνεται το κίνητρο για πρώτη φορά να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση, σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία, τόνισε η υπουργός.

Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156 εκ. ευρώ, και από αυτό θα ευνοηθούν 40.000 εργαζόμενοι.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά τις περιπτώσεις εργαζομένων που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία.

Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ περιλαμβάνει αφενός την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και αφετέρου την κατάρτισή τους με νέες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν θέση εργασίας, συμπλήρωσε.

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 34 ετών.

Αυτό το πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση μόνος του ή μαζί με άλλους, σε κάθε νέο αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μόνος του και θέλει να επεκτείνει την οικονομική του δραστηριότητα, να προσλάβουν τον πρώτο μισθωτό εργαζόμενο της επιχείρησης, ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου.

Το πρόγραμμα θα συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας όσο και στην προώθηση της μισθωτής απασχόλησης και θα προβλέπει την επιχορήγηση για δώδεκα (12) μήνες μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση, ενώ θα υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα εάν η πρόσληψη αφορά νέους ηλικίας έως 29 ετών, κατέληξε.

Η υπουργός τόνισε ότι 73.544 άτομα έχουν ενταχθεί στα στοχευμένα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας 73.544 ωφελούμενοι, ενώ έως τα τέλη του 2017 αναμένεται να ενταχθούν άλλοι 46.000 με τα προγράμματα να έχουν καλύψει 120.000 ανέργους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η κ. Αχτσιόγλου ανακοίνωσε επίσης ότι ιδρύεται πανελλαδικό δίκτυο για την κοινωνική προστασία μέσω των κέντρων κοινότητας, ενώ στην Κρήτη λειτουργούν σήμερα συνολικά 11 Κέντρα Κοινότητας.

Η υπουργός ανέφερε ακόμη ότι για την ενίσχυση της δομών της κοινωνικής προστασίας θα αποτελέσει και η δημιουργία, εντός του 2018, 30 νέων βρεφονηπιακών σταθμών σε 12 δήμους της Κρήτης, που θα ανοίξουν 750 νέες θέσεις για παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα