Α. Τσίπρας: Η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα από εκείνη που παραλάβαμε το 2015

12:55 15/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

«Παραλάβαμε την Ελλάδα σκιά του εαυτού της το 2015 και τώρα είναι μια χώρα αναβαθμισμένη που μπορεί να κοιτάει το μέλλον της με αισιοδοξία. Βαδίζει με δυσκολίες αλλά με αξιοπρέπεια στον δρόμο της κοινωνικής αλληλεγγύης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ανοίγοντας την διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια

για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών και τη στάση των κομμάτων και των βουλευτών απέναντι σε αυτή σημείωσε ότι σέβεται όσους έχουν διαφορετική άποψη, που έχουν θέσεις αρχής και συνείδησης, όχι όμως όσους προσποιούνται, όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν θέση με γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική.

Τόνισε ότι τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης είχαν ένα και μοναδικό στόχο: «Να κρατήσουν την κοινωνία όρθια ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών».
«Αλλά να είναι το σάλπισμα για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα, ώστε να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία”.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η πολιτική ανατροπή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και επιλογών πολλών χρόνων πριν από την κρίση που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στη χροεκοπία, το πελατειακό σύστημα, τη γενικευμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τη διαπλοκή, τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών».

«Ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015 έκανε μια ιστορική επιλογή. Να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Να μπει ένα τέλος στη λιτότητα, να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις και να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας», τόνισε.

«Έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το μαξιλάρι ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα. Και το σημαντικότερο: όλα αυτά τα πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια» υπογράμμισε και συνέχισε: «Την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων για το 2019 την πετύχαμε, παρότι είχαμε απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ και φυσικά τη θλιβερή στάση της Νέας Δημοκρατίας».

«Λίγες μέρες πριν, σε τούτη εδώ την αίθουσα, ψηφίστηκε πανηγυρικά ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός«, είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη διήμερη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Ένας προϋπολογισμός», πρόσθεσε, «που μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Αναφέρθηκε επ’ αυτού στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τις μικρές περιουσίες, την πρόβλεψη για 7.000 περισσότερες προσλήψεις για να στηριχτεί η ειδική αγωγή και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και την πρόβλεψη -για πρώτη φορά- στεγαστικού επιδόματος για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. «Και φυσικά την κατάργηση της αχρείαστης περικοπής των συντάξεων για το 2019 και προέβλεψε αυξήσεις για πρώτη φορά για τις συντάξεις, όχι μειώσεις», όπως τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων «την πετύχαμε έχοντας απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση. Μια στάση που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας. Από τα παρακάλια στο Βερολίνο για να κρατήσει σκληρή στάση η καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τις υποδείξεις στον επίτροπο Μοσκοβισί».

«Η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015, μετά την πενταετή καταστροφή που προκαλέσατε. Είναι μια χώρα που σταθεροποιημένη, με αναβαθμισμένο ρόλο στην διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι είναι μια χώρα η οποία αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση της καταστροφικής πενταετίας από το 2010 έως τον Γενάρη του 2015 και που βαδίζει με αξιοπρέπεια στο δρόμο της επούλωσης των πληγών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότητας και δικαιοσύνης. «Αυτός δεν είναι ένας εύκολος δρόμος. Αλλά έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. Μαζί με την κοινωνία και τον ελληνικό λαό», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «κυβέρνηση κουρελού ήταν η κυβέρνηση που συγκρότησαν το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση».
Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και σχολιάζοντας τα περί «ετερόκλητων συμμαχιών» και «αθέμιτων μεταγραφών», ο κ. Τσίπρας τόνισε:
«Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές; Ποιοι; Εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα. Τρεις βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και να θέτετε ζητήματα πολιτικής ηθικής. Σε μια παράταξη που πάντα με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος, τοποθετεί τη δημοκρατία πάνω από οποιαδήποτε άλλη αξία στην πολιτική της διαδρομή».

Πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για τον τόπο χαρακτήρισε όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Γνώριζα εξαρχής ότι η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ήταν διαφορετική, από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης αλλά αναγκαίας διαπραγμάτευσης. Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα», είπε για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του». Και συνέχισε: «Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί.

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε εκείνους οι οποίοι, όπως είπε, «επί 20 χρόνια διακήρυτταν μία θέση, την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους, την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν, ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα, εκεί που δεν υπάρχουν, για να διαφωνήσουν».

«Για όλους αυτούς, θα πω απλά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Γιατί δεν διαφωνούν στην ουσία, αλλά ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του εκλογικού τους ακροατηρίου. Εκεί βρίσκεται κατά την άποψη μου η διαφορά τους με άλλες πολιτικές δυνάμεις που ποτέ δεν μίλησαν για σύνθετη ονομασία, εκεί βρίσκεται και η διαφορά με τον μέχρι χθες κυβερνητικό μας εταίρο, τον Πάνο Καμμένο».

«Για να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα μεγάλα και ουσιαστικά βήματα, ζητώ με ευθύτητα και καθαρότητα την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αποκατέστησε τη κανονικότητα, στήριξε και προστάτευσε τους εργαζόμενους, διαφύλαξε τη κοινωνική συνοχή.

«Η κυβέρνηση έχει μπροστά της συνταγματική θητεία 9 μηνών με πολύ σημαντικό έργο να ολοκληρώσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός και ανέφερε συγκεκριμένα:
-Έχουμε μπροστά μας, πρώτα από όλα, και οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Για την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, για την διεύρυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής αλλά και για να βάλουμε ένα τέλος στους θεσμούς της ατιμωρησίας.

– Τις διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα εκείνων που θέλουν να καταχραστούν την εξουσία που τους έδωσε ο λαός. Και αποτελούν ρυθμίσεις ντροπής για το κοινοβούλιο την δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα. (Και ξέρω ότι αρκετοί από σας δεν θέλετε αυτή την μεγάλη μεταρρύθμιση. Δεν νιώθετε άνετα με αυτήν. Αλλά θα αναγκαστείτε να την υποστείτε).

– Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην πορεία που έχουμε χαράξει για την ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης των εργαζομένων.

– Τη ρύθμιση των 120 δόσεων ώστε να ανακουφιστούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία.

– Το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τη στήριξη της στεγαστικής πολιτικής. Με την επιδότηση των δόσεων των δανειοληπτών για δάνεια πρώτης κατοικίας αλλά και την επιδότηση ενοικίου.

– Έχουμε επίσης την ολοκλήρωση της συζήτησης και την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος. Για να επιλυθεί άλλη μια εκκρεμότητα δεκαετιών και οι σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας να εξορθολογιστούν και να μπουν σε στέρεες βάσεις.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
τσιπρας, ελλαδα, χωρα, αλέξης τσίπρας, βουλη, γνώμονα, βασεις, esm, ΔΝΤ, προυπολογισμος, ενφια, μερκελ, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, καμμενος, υπουργοι, νέα, εκκρεμότητα, ΕΡΤ, ert, βασεις 2011, αξια, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, ενωση κεντρωων, βουλευτες, βγαινουν, βερολινο, βημα, δανεια, δημοκρατια, εξοδος, επιδοτηση ενοικιου, θητεια, μνημειο, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, το βημα, ωθηση, αγωγη, αυξηση, αισιοδοξια, αξιοπρεπεια, απε, απλα, βραδυ, βρισκεται, γνώμονα, δαχτυλο, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δικη, δοθει, δωσει, δρομος, αιθουσα, ειπε, εκκλησια, εκκλησια της ελλαδος, εκκρεμότητα, εμμονη, εποχη, ετων, ευθυνη, εχθροι, ομιλια, κυβερνηση, κυματα, μειωση, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, ουσια, προβληματα, προσληψεις, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρολο, συγκεκριμενα, συζητηση, υλοποιηση, φυσικα, φορα, ψευτικα, αιθρια, βηματα, δικαιωμα, ενωση, esm, φιλοι, μεινει, μπροστα, θεσεις
Τυχαία Θέματα