«To τέλος της αγάπης» στις 28 Οκτωβρίου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

21:01 23/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Διάσωση της ιστορικής μνήμης με 15 μονόλογους από 15 παιδιά. Μία θεατρική παράσταση για τις θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα που έγραψαν και πρωταγωνιστούν παιδιά και έφηβοι

Στις 6.30 το απόγευμα το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου, στο STUDIO C του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.

Η εκπομπή του Α’ προγράμματος της δημόσιας ελληνικής ραδιοφωνίας «Αφύλαχτη Διάβαση», ένα ραδιοφωνικό

ντοκιμαντέρ που μεταδίδεται κάθε Σάββατο μεσημέρι, οργανώνει και παρουσιάζει μία θεατρική παράσταση που φέρει την υπογραφή 15 παιδιών και εφήβων.

Η παιδική και εφηβική θεατρική ομάδα της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων έγραψε και παρουσιάζει στο κοινό το θεατρικό έργο «Το τέλος της αγάπης», ένα έργο που αναφέρεται στις σφαγές που σημειώθηκαν επί ελληνικού εδάφους από τους Ναζί κατακτητές κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Τα ολοκαυτώματα στο Κομμένο Άρτας, στο Δίστομο και στον Βιάννο και οι μαζικές εκτελέσεις Ελλήνων αγωνιστών στην Κοκκινιά, στο Αιγάλεω και στην Καισαριανή είναι κάποια από τα ιστορικά γεγονότα που καταγράφονται από την πένα και το βλέμμα των παιδιών.

Η παράσταση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον χώρο του Μπλόκου της Κοκκινιάς, θα δοθεί το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ (Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή).

Η είσοδος θα πραγματοποιείται με προσκλήσεις που θα δίδονται από τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ.

Συμμετέχουν τα παιδιά: Σταύρος Αμπανάβας, Γεωργία Ανωγιάτη, Κέλυ Βράκα, Ελίζα Ευθυμίου, Αντριάνα Ζούνια, Λουίζα Καμπόσου, Βασιλική Κανάκη, Μαρία Κομνά, Ανδρέας Κρασσόπουλος, Κυριακή Κρασσοπούλου, Κωνσταντίνα Λύρα, Όλγα Λύρα, Μαρίλια Μανταδάκη, Χρήστος Ράπτης και Ζωή Σινγκ.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Αντώνης Παπαδόπουλος, βοηθός σκηνοθέτης είναι ο Γιάννης Τσούτσιας, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης έχει ο Θωμάς Σίδερης.

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ΠΟΣΠΕΡΤ, με τη στήριξη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και την αρωγή της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων.

Η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής μεγάλα ιστορικά αφιερώματα στα σημαντικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα, στηριζόμενη κυρίως σε μαρτυρίες επιζώντων και επιζησάντων, σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση.

Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν προφορικά τεκμήρια που προστίθενται στο πλούσιο και πολύτιμο αρχείο της ΕΡΤ. Μεταξύ των ιστορικών θεμάτων που έχουν παρουσιαστεί και των μαρτυριών που έχουν μεταδοθεί είναι: η μαρτυρία του Ισαάκ Μιζάν, του τελευταίου επιζώντα Ρωμανιώτη Εβραίου, της Ελένης Αθανασίου-Κίνια, επιζώσα της Σφαγής του Διστόμου, οι μαρτυρίες των Νικολάου Κριτσιμά, Χρήστου Δημητρίου, Αρτεμησίας Κοντογιάννη, ιερέα Αναστασίου Υφαντή και Δήμητρας Αποστόλου επιζώντων της Σφαγής του Κομμένου, του Χρόνη Παπαγεωργίου, επιζώντα της Σφαγής στο Κοσμάτι Γρεβενών, αλλά και των Αργύρη Λαϊνά, Γεωργίου Παπακυριαζή και Κωνσταντίνου Κοτσίλη, επιζώντων του Ολοκαυτώματος της Υπάτης.

Επίσης, έχουν παρουσιαστεί έρευνες για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Ανταλλαγής (μαρτυρία Σταυρίκου Παπαβραμίδη, τελευταίου επιζώντα πρόσφυγα της Ανταλλαγής και μαρτυρίες αδελφών Αναστασιάδη). Στην εκπομπή έχουν παρουσιαστεί και άγνωστα ιστορικά θέματα, όπως εκείνο της ομηρείας 10.000 Ελλήνων στο Ποζάρεβιτς της Σερβίας, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπομπή έχει λάβει τιμητική διάκριση, από τον αυστριακό ανθρωπιστικό οργανισμό που φέρει το όνομα του Άλμπερτ Σβάιτσερ και είναι μέλος του παγκόσμιου δικτύου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για το διμερές αφιέρωμα στη γενοκτονία της πληθυσμιακής ομάδας Γεζίντι που ζουν σε θύλακα του Βόρειου Ιράκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα