«THE»: 8 ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου

10:34 2/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη λίστα της Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Κατάταξης για το 2019, σύμφωνα με το σύστημα Times Higher Education World University Rankings (THE), ένα από τα σημαντικότερα συστήματα κατάταξης πανεπιστημίων, περιλαμβάνονται οχτώ ελληνικά πανεπιστήμια.

Μεταξύ των οχτώ ελληνικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, το πανεπιστήμιο της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση,

ενώ φέτος στην παγκόσμια λίστα συμπεριλαμβάνεται και το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης, στην θέση 1001+.

Στην παγκόσμια κλίμακα, το πανεπιστήμιο Κρήτης διατηρεί την θέση κατάταξης 351-400, που είχε και το 2018, και ακολουθεί το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το οποίο διατηρεί την θέση 501-600 και ανέρχεται από την πέμπτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων στη δεύτερη.

Το πανεπιστήμιο Αιγαίου ανέρχεται στην τρίτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, ενώ σε παγκόσμια κατάταξη καταλαμβάνει τη θέση κατάταξης 601-800. Η πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, χαιρέτισε σε ανακοίνωσή της την διάκριση του ιδρύματος, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ανοδική πορεία του επιβραβεύει και ενθαρρύνει τις προσπάθειες της ακαδημαϊκής κοινότητας να εδραιώσει και να συνεχίσει να αναδεικνύει το ίδρυμα ως διεθνές κέντρο Αριστείας στην έρευνα και την εκπαίδευση.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ακολουθεί στη θέση 601-800, υποχωρώντας, από την δεύτερη θέση που βρισκόταν πέρσι, στην τέταρτη για το 2019 μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων. Και το Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο στην παγκόσμια κατάταξη διατηρεί την θέση 601-800, κατέβηκε στην πέμπτη θέση από την τρίτη που κατείχε πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της λίστας, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται στην έκτη θέση (από την τέταρτη), ενώ υποχώρησε και στην παγκόσμια κατάταξη από τη θέση 501-600 στην 601-800. Το πανεπιστήμιο Πάτρας -από την θέση 601-800 της διεθνούς κατάταξης- έπεσε στην 801-1000.

Στον συγκεκριμένο «κατάλογο» περιλαμβάνονται τα 1.258 καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με το συγκεκριμένο σύστημα κατάταξης. Από τις 86 χώρες που εκπροσωπούνται, οι 25 έχουν τουλάχιστον ένα πανεπιστήμιο μέσα στα κορυφαία 200. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης υπολογίζονται σύμφωνα με 13 δείκτες απόδοσης, που σχετίζονται κυρίως με την ακαδημαϊκή έρευνα, τη διδασκαλία, την επιρροή της έρευνας, την εισροή εσόδων από την βιομηχανία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διεθνή απήχηση που έχουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

ΗΠΑ και Βρετανία διαθέτουν τα 10 καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως καταλαμβάνοντας τις αντίστοιχες θέσεις σύμφωνα με την κατάταξη του «THE». Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρίσκεται στην πρώτη θέση και το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην δεύτερη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία:

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
THE,