Shahinaz Abdel Salam: Η επανάσταση συνεχίζεται (άρθρο)

17:18 24/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Shahinaz Abdel Salam

Αιγύπτια blogger και ακτιβίστρια. Από το 2005, ζει στο Παρίσι. Συγγραφέας του βιβλίου «Égypte, les débuts de la liberté»

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε και ο πιλότος ανακοίνωσε ότι φτάσαμε στο αεροδρόμιο του Καΐρου. Τέσσερις ώρες κράτησε η πτήση, το ταξίδι μου φάνηκε μεγάλο.

Επέστρεφα πρώτη φορά στην Αίγυπτο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013, ενάντια στην επανάσταση. Πήγαινα στο σπίτι μου, όμως ήμουν πολύ ανήσυχη,

είχα αγωνία. Πολλοί από τους ακτιβιστές φίλους μου βρίσκονται σήμερα στη φυλακή ή τους έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Όπως είναι η περίπτωση της Esraa Abdel Fattah και της Mozn Hassan. Και οι δύο είναι Αιγύπτιες ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και το καθεστώς τους απαγορεύει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, χωρίς να υπάρχει κανείς προφανής λόγος ή αιτία.

Κάθε φορά που ταξιδεύω στην Αίγυπτο και λίγο πριν εγκαταλείψω το Παρίσι, πρέπει να σβήσω όλες τις ιδιωτικές μου συνομιλίες, τις εφαρμογές που έχω στο κινητό μου, το Facebook, το Twitter και όλες τις φωτογραφίες. Ανα πάσα στιγμή, οι αστυνομικοί, σε οποιοδήποτε σημείο ελέγχου στους δρόμους του Καΐρου, μπορούν να πάρουν το κινητό σου, να το ελέγξουν και αν εντοπίσουν οτιδήποτε, ακόμη και στο Facebook, που να χλευάζει ή να μιλάει κατά του στρατιωτικού καθεστώτος, κινδυνεύεις να καταλήξεις στη φυλακή.

Το 2014, ο 19χρονος φοιτητής Mahmoud Hussein κατέληξε στη φυλακή γιατί φορούσε ένα μπλουζάκι, με την στάμπα, «Έθνος Χωρίς Βασανιστήρια». Πέρασαν δύο χρόνια για να αφεθεί ο Χουσεΐν ελεύθερος, ύστερα από την εκστρατεία αιγυπτιακών και διεθνών οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο 22χρονος φοιτητής νομικής Amr Nohan φυλακίστηκε το 2015 για τρία χρόνια, γιατί πόσταρε στο Facebook την εικόνα του προέδρου της χώρας Αλ Σίσι, φορώντας αυτιά Μίκυ Μάους.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των κρατουμένων στις αιγυπτιακές φυλακές, αλλά οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι 10.000 κρατούμενοι ερευνώνται ή είναι εν αναμονή της δίκης τους στα κρατητήρια και τις φυλακές αλλά και ότι σήμερα υπάρχουν στην Αίγυπτο, περίπου 60.000 πολιτικοί κρατούμενοι από διαφορετικές πολιτικές ομάδες.

Μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις εξαφάνισης, που ήρθε στο φως το 2016, ήταν η περίπτωση του Guilio Regini, του 27χρονου Ιταλού, διδακτορικού φοιτητή στο Girton College, του Cambridge, ο οποίος έκανε έρευνα για τα ανεξάρτητα συνδικάτα στο Κάιρο.

Ο Regini βρέθηκε σε ένα χαντάκι δίπλα στην εθνική οδό Κάιρου – Αλεξάνδρειας ακρωτηριασμένος και ημίγυμνος, στις 3 Φεβρουαρίου του 2016. Η νεκροτομή έδειξε ότι είχε υποστεί πολλά βασανιστήρια.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές στην Αίγυπτο, ο Regini είχε απαχθεί από την αστυνομία, που τον ανέκρινε και τον βασάνιζε επί επτά συνεχόμενες ημέρες, πριν τελικά βρεθεί στο χαντάκι.

Η υπόθεση του Regini έφερε στο φως τα εγκλήματα από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου και τις υποθέσεις εξαφανίσεων εκατοντάδων Αιγυπτίων.

Στις 10 Μαρτίου του 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο πέρασε ένα ψήφισμα που καταδίκαζε τα βασανιστήρια και τη δολοφονία του Giulio Regeni αλλά και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθεστώτος Αλ-Σίσι στην Αίγυπτο. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

Κατά τους δύο τελευταίους μήνες που ήμουν στην Αίγυπτο, οι τιμές των αγαθών είχαν σκαρφαλώσει στα ύψη. Για πολλούς Αιγυπτίους, ακόμη και για τη μεσαία τάξη, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Η αιγυπτιακή οικονομία υποφέρει, η συναλλαγματική κρίση έχει επηρεάσει τις εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων.

Ο τουρισμός είναι στη χειρότερη κατάσταση από την δεκαετία του ’90.

Δύο είναι τα κύρια γεγονότα που επηρέασαν την τουριστική κίνηση. Τον Οκτώβριο του 2015 όταν το ρωσικό επιβατικό αεροπλάνο εξερράγη πάνω από τη χερσόνησο του Σινά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι 224 επιβαίνοντες. Η ISIS ανέλαβε την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης. Και το 2016, όταν ο αιγυπτιακός στρατός σκότωσε «κατά λάθος» οκτώ Μεξικανούς τουρίστες, γιατί τους θεώρησε τρομοκράτες.

Στις 25 Ιανουαρίου είναι η επέτειος από την εξέγερση. Ακόμη θυμάμαι εκείνη την ημέρα και τις ημέρες που ακολούθησαν. Ήμασταν γεμάτοι ελπίδες να οικοδομήσουμε μια νέα Αίγυπτο, όπου όλοι οι Αιγύπτιοι θα μπορούν να απολαμβάνουν κοινωνική δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και ισότητα. Δεν έχασα αυτή την ελπίδα και δεν θα πω ότι η επανάσταση απέτυχε.

Βιώνουμε μια φάση της επανάστασης, είναι η πιο δύσκολη και πιο σκοτεινή, αλλά τίποτα δεν έμεινε όπως ήταν πριν από τις 25 Ιανουαρίου του 2011. Η νοοτροπία των Αιγυπτίων αλλάζει και παρόλο που η στρατιωτική καταπίεση υπάρχει, εξακολουθούμε να υψώνουμε τις φωνές μας υπέρ της υπεράσπισης της δικαιοσύνης και αυτό θα συνεχίσει. Θα έρθει κάποια μέρα που θα πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα