Prec(ar)ious Collectives: Χορογραφικοί στοχασμοί για την έννοια της κοινότητας

10:52 28/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Prec(ar)ious Collectives, ένα ενδιαφέρον χορογραφικό σχέδιο υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Φωνιαδάκη, γίνεται πραγματικότητα σε λίγες μέρες στην Αθήνα. Πρόκειται για μια παρουσίαση, ανάμεσα στην έκθεση τέχνης και στην περφόρμανς, που υλοποιείται μεταξύ 6 και 12 Απριλίου στο ιστορικό κτίριο της Ακαδημίας 23 από το ελβετικό ίδρυμα και το κέντρο πολιτισμού Fluxum σε συνεργασία με το γαλλικό ερευνητικό εργαστήριο του Palais de Tokyo, με ελεύθερη είσοδο.

«Παράλληλα με την

έκθεση της documenta 14, οργανώνουμε ένα δρώμενο με έξι καλλιτέχνες του Art Residency του Palais de Tokyo και οκτώ χορογράφους υπό την επιμέλεια του Αντώνη Φωνιαδάκη, διευθυντή του μπαλέτου της Λυρικής Σκηνής. Ως Ίδρυμα με ιδιαίτερη ευαισθησία για την Ελλάδα, θέλησή μας ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε νέους Έλληνες χορογράφους να συνεργαστούν με ένα καλλιτεχνικό κέντρο διεθνούς φήμης, όπως το Palais de Tokyo. Με τον ίδιο τρόπο, είχαμε παράγει το έργο Lagune του Denis Savary το 2016, κατά τη διάρκεια των προλεγομένων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αθηνά Δεληγιάννη, project manager των Fluxum Foundation και Laboratory.

Καλλιτέχνες από το Palais de Tokyo, σε συνεργασία με χορογράφους της ελληνικής σκηνής, αμφισβητούν την έννοια της κοινότητας ως κατάσταση σε δεδομένο τόπο και χρόνο, χωρίς να την προσεγγίζουν ως θεωρητικό θέμα προς ανάπτυξη ή επεξήγηση. Η φιλοδοξία είναι να εφεύρουν, κατά τη διάρκεια της εμπειρίας της συλλογικής δημιουργίας, ένα πλασματικό «εμείς» ως τρόπο απόδρασης από τις εκχωρημένες ταυτότητες. Αυτό το σύγχρονο πειραματικό έργο θα παρουσιαστεί στο ιστορικό κτίριο της οδού Ακαδημίας 23, με το κοινό να έχει τη δυνατότητα να περιπλανηθεί στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του κτιρίου του οποίου η αρχιτεκτονική αποτελεί κομμάτι της παράστασης. Επιμελητής είναι ο Fabien Danesi.

Οκτώ Έλληνες χορογράφοι, κάποιοι από τους οποίους θα συμμετέχουν στο έργο ως χορευτές, συμπράττουν με τους καλλιτέχνες του Palais de Tokyo, της ζωντανής κυψέλης για νέους καλλιτέχνες που βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού και θεωρείται ο απόλυτος προορισμός για τον καλλιτεχνικό πειραματισμό σε όλες του τις μορφές. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Off – site Program του Palais de Tokyo, αρχή του οποίου είναι να παρουσιάσει ανερχόμενους καλλιτέχνες σε διάλογο με την τοπική σκηνή μιας χώρας κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης διεθνούς συνάντησης της τέχνης, όπως η documenta.

Από το γαλλικό πολιτιστικό κέντρο συμμετέχουν ο καλλιτέχνης Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός («το ίδρυμα Fluxum επιθυμούσε κι έναν Έλληνα στην ομάδα», όπως ανέφερε η κ. Δεληγιάννη), video και installation artists, όπως η Lola Gonzàlez, η Taloi Havini, η Yu Ji και ο Thomas Teurlai, ο sound artist Perez και ο σχεδιαστής μόδας Wataru Tominaga. Οι Έλληνες χορογράφοι που παίρνουν μέρος είναι οι Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Άρης Παπαδόπουλος, Ιωάννα Τουμπακάρη, Στυλιανός Τσάτσος, Γιάννης Τσιγκρής, Aλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Andi Xhuma και Χρήστος Ξυραφάκης.

Info: τα εγκαίνια της έκθεσης και περφόρμανς είναι την Πέμπτη 6 Απριλίου, ώρα 21:00. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 6/4 έως Κυριακή 9/4, 14:00 – 22:00, περφόρμανς στις 21:00. Δευτέρα 10/4 έως Τετάρτη 12/4, 14:00 – 20:00.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα