Nεκροί ο δράστης του μακελειού στη Βαρκελώνη και ο ιμάμης (video)

21:38 21/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το θάνατο του του τελευταίου από τους καταζητούμενους υπόπτους, του 22χρονου Μαροκινού Γιουνές Αμπουγιακούμπ, που θεωρείται ο οδηγός του βαν που έσπειρε το θάνατο στη Ράμπλας της Βαρκελώνης, ανακοίνωσε η καταλανική αστυνομία. Ο δράστης σκοτώθηκε σε αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή της Σουμπιράτς. Οι αρχές επιβεβαίωσαν και το θάνατο του ιμάμη Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ο οποίος σκοτώθηκε σε έκρηξη στην πόλη Αλκανάρ το βράδυ πριν το διπλό τρομοκρατικό

χτύπημα. Οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται τόσο εντός συνόρων, όσο και σε διεθνές επίπεδο, τόνισε η καταλανική αστυνομία.

Νεκρός και ο ιμάμης Αμπντελακί Ες Σατί

Άλλοι δύο φερόμενοι ως συνωμότες, περιλαμβανομένου και του ιμάμη Αμπντελακί Ες Σατί ο οποίος, όπως πιστεύει η αστυνομία, βοήθησε στη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών, σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, σε έκρηξη σε σπίτι που χρησιμοποιούσαν ως εργαστήριο παρασκευής βομβών στο Αλκανάρ.

Περίπου 120 φιάλες βουτανίου βρέθηκαν εκεί. Η αστυνομία πιστεύει πως οι δυο τους σχεδίαζαν μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση με εκρηκτικά, αλλά η έκρηξη ανάγκασε τους άλλους μαχητές να υιοθετήσουν ένα άλλο, λιγότερο πολύπλοκο σχέδιο.

Η καταλανική αστυνομία εντόπισε το αυτοκίνητο του ιμάμη, 15 χιλιόμετρα από το σπίτι όπου εξερράγησαν τα εκρηκτικά που ετοίμαζαν για επιλεγμένους πολυσύχναστους στόχους.

Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, ο Ες Σάτι, είχε συλληφθεί πολλές φορές από την αστυνομία. Το 2010 είχε συλληφθεί στη Θέουτα, έναν ισπανικό θύλακα στη βόρεια Αφρική, επειδή προσπάθησε να περάσει λαθραία 126 κιλά χασίς, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais.

Κατά τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στην φυλακή, απ’ όπου βγήκε τον Ιανουάριο του 2012, έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών του Μαρτίου του 2004 στην Ισπανία, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 191 ανθρώπων.

Έρευνες για την παραμονή του στο Βέλγιο πριν το χτύπημα στις Βρυξέλλες

Επίσης ο Ες Σάτι διέμεινε το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2016 στη βελγική πόλη Βιλβόρντ, η οποία θεωρείται λίκνο της εγχώριας ισλαμικής τρομοκρατίας. Η βελγική εισαγγελία ξεκίνησε έρευνες προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς έκανε ο ιμάμης στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα ίχνη του μέντορα των τρομοκρατών της Βαρκελώνης χάθηκαν ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, τον Μάρτιο του 2016.

Όπως, σημειώνουν τα βελγικά ΜΜΕ οι δεσμοί που εμφανίζονται να έχουν οι τζιχαντιστές που αιματοκύλισαν τη Βαρκελώνη με το Βέλγιο δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, καθώς τον Απρίλιο η ισπανική αστυνομία είχε συλλάβει εννέα άτομα που φέρονται να ανήκουν στην ίδια ομάδα που οργάνωσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Οι τρομοκράτες, ο ιμάμης και o καταζητούμενος Μαροκινός οδηγός, το παζλ της Βαρκελώνης (video)

Πηγές ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP

Keywords
Τυχαία Θέματα