H σωματική άσκηση είναι ευεργετική για τα παιδιά

19:45 7/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναμφισβήτητα, η σωματική δραστηριότητα έχει σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και για την εξασφάλιση της καλής σωματικής αλλά και ψυχολογικής υγείας στην ενήλικη ζωή τους.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Ο Γιάννης Αρναούτης PhD, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ, επισημαίνει τις θετικές επιδράσεις της άσκησης και της δραστηριότητας, και μας μιλάει για τα δεδομένα που αφορούν τους μαθητές στην Ελλάδα.

Όπως

αποδεικνύεται από έρευνες και μελέτες, η σωματική δραστηριότητα είναι ιδιαιτέρως ευεργετική κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, δεδομένου ότι:

Βοηθάει στην ανάπτυξη ενός υγιούς μυοσκελετικού συστήματος.Συμβάλλει στην ενδυνάμωση του καρδιαγγειακού συστήματος.Αναπτύσσει τη νευρομυϊκή συναρμογή των παιδιών.Συντελεί σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Η συγκεκριμένη επίδραση είναι ιδιαιτέρως σημαντική, δεδομένης της αλματώδους αύξησης της συχνότητας της παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως.Βελτιώνει αισθητά τον έλεγχο του άγχους και συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης, ιδίως κατά την ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας.Βοηθάει στη γρηγορότερη και ουσιαστικότερη κοινωνικοποίηση των παιδιών.Ενισχύει την πνευματική λειτουργία.Φαίνεται ότι τα σωματικά δραστήρια παιδιά ακολουθούν έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής και μετά την ενηλικίωσή τους.

κ. Αρναούτη, ποια είναι η σχέση των Ελλήνων μαθητών με την άσκηση;

Παρά τις προαναφερθείσες θετικές επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ (Εθνική δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων), περίπου οι μισοί μαθητές της χώρας (κατά προσέγγιση 45%) εμφανίζουν μη ικανοποιητικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, το οποίο, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ορίζεται ως η ενασχόληση με 1 ώρα μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης ημερησίως. Οι περιφέρειες της Ελλάδας με τα υψηλότερα ποσοστά μη σωματικά δραστήριων παιδιών ήταν αυτές της Αττικής (48%), του Βόρειου Αιγαίου (55%), της Δυτικής Ελλάδας (55%) και της Κρήτης (55%). Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι το 25% των αγοριών και το 30% των κοριτσιών δηλώνουν ότι δεν συμμετέχουν σε καμιά άλλη αθλητική δραστηριότητα, πέραν αυτών εντός του σχολείου, ενώ μεγάλο ποσοστό μαθητών, και πιο συγκεκριμένα το 28% των αγοριών και το 22% των κοριτσιών, φαίνεται να υπερβαίνουν και τον επιτρεπτό ημερήσιο χρόνο ενασχόλησης με καθιστικές δραστηριότητες (τηλεόραση, Η/Υ, ηλεκτρονικά παιχνίδια, κινητό τηλέφωνο, κ.ά.), ο οποίος ορίζεται σε έως 2 ώρες ημερησίως.

Πού νομίζετε ότι οφείλεται η αποχή των παιδιών από την άσκηση και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να τα ενθαρρύνουμε;

Είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας των παιδιών της Ελλάδας, σε μια εποχή κατά την οποία οι ρυθμοί της καθημερινότητας περιορίζουν σημαντικά τον ελεύθερo χρόνο τους και «ευνοούν» την υιοθέτηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής. Ιδίως κατά την περίοδο του χειμώνα, οι χαμηλές θερμοκρασίες και το γεγονός ότι σκοτεινιάζει νωρίς αποτελούν εμπόδιο για πολλές δραστηριότητες, ειδικά τις υπαίθριες, όπως το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, το τρέξιμο και η ποδηλασία. Συνεπώς, εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως μια βόλτα σε ένα εμπορικό κέντρο, η συνειδητή χρήση σκαλιών αντί ανελκυστήρα και η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες σε κλειστούς θερμαινόμενους χώρους (χορός, πολεμικές τέχνες, κ.λπ.), είναι ικανές να διατηρήσουν τη σωματική δραστηριότητα ενός παιδιού στα προτεινόμενα επίπεδα και να την καταστήσουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα