G20: Συναντήσεις κορυφής για Συρία και Brexit

10:41 5/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου των ηγετών της ομάδας G20 και μεταξύ των σημαντικότερων διμερών συζητήσεων ξεχωρίζει η συνάντηση Ομπάμα- Πούτιν, αλλά και Ομπάμα – Ερντογάν, καθώς η Συρία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, ωστόσο δεν λείπει από την ημερήσια διάταξη το Brexit, που κυριάρχησε και στις πρώτες συνομιλίες του Βλαντιμίρ Πούτιν με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Τα σημεία τριβής είναι γνωστά γύρω από την υποστήριξη της Μόσχας στο καθεστώς της Δαμασκού, ωστόσο θα μπορούσε να διευρυνθεί η στρατιωτική συνεργασία

ΗΠΑ και Ρωσίας, με κοινό παρανομαστή τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

«Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από αυτό που αναμενόταν», ανέφερε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, χωρίς να δοθούν άλλες πληροφορίες.

«Προειδοποίησα τον Ρώσο πρόεδρο για τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κρίσης στο Χαλέπι και τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στη Συρία και επαναλαμβάνοντας ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας» είναι «κοινός στόχος».
«Τίποτε δεν θα ήταν χειρότερο από τη διαίρεση και τον κατακερματισμό της Συρίας», τονίζει με νόημα στην παρέμβαση του ο Γάλλος πρόεδρος.

Very telling picture, #Erdogan standing beside #Putin. I wonder what was going through Obama's mind pic.twitter.com/gtMGd3i6pe

— A.J (@aj_observations) September 4, 2016

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα, θριαμβολογώντας ότι «καθάρισε τα τουρκοσυριακά σύνορα από τους τζιχαντιστές», αναφερόμενος στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στη βόρεια Συρία, που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου και αφορά τον έλεγχο 90 χιλιομέτρων στη μεθοριακή ζώνη από την Αζάζ μέχρι την Τζαραμπλούς.

Ωστόσο, στόχο της Άγκυρας δεν αποτέλεσε μόνον το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και οι Κούρδοι αντάρτες των «Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού» (YPG), που αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό στρατηγικό εταίρο για τις ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Πρόκειται για «τρομοκρατική οργάνωση», φέρεται να δήλωσε στα αγγλικά ο Ερντογάν, στον Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα.

Σχετικά με την Ουκρανία, επιβεβαιώθηκε η διεξαγωγή «εντός των ερχόμενων εβδομάδων» συνόδου κορυφής της Ουκρανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας.

«Στην Ουκρανία οφείλουμε να συνεχίσουμε την (ειρηνευτική) διαδικασία του Μινσκ, να ρυθμίσουμε τα σημερινά σημεία εμπλοκής, κυρίως την εγκαθίδρυση ειδικού καθεστώτος, την κατάσταση της ασφάλειας και την απουσία εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου στο Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας, θα αξιώνεται η δημιουργία μαύρης λίστας με τους φορολογικούς παραδείσους και τα «μέτρα αντιποίνων» που θα ληφθούν εναντίον τους, δήλωσε στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που γίνεται αυτό «για πρώτη φορά».

Η Αίγυπτος είναι «τιμώμενη χώρα», στη φετινή σύνοδο και όπως εξηγούν οικονομολόγοι το θέμα δεν είναι άλλο από την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Σχετική είδηση:G20: Οικονομία – Συρία – προσφυγικό – απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στην ατζέντα (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα