Eπίπονος ο αγώνας κατά της επιβάρυνσης του δήμου Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο από ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ

20:36 16/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο αγώνας για την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων μονάδων από την – και επίσημα πλέον χαρακτηρισμένη από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Περιφέρειας Κρήτης – τουριστική περιοχή των Λινοπεραμάτων, είναι μακρύς, επίπονος και δύσκολος.

Με τη δήλωση του αυτή ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σηματοδοτεί τη συνέχιση των προσπαθειών για τα σχέδια του Υπουργείου Ναυτιλίας για έργα στην περιοχή, κάτι που έχει απορριφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, τόσο ως ιδέα όσο

και με την μη έγκριση της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων αυτών.

Στο Μαλεβιζι, κάτοικοι και δημοτική αρχή δε δέχονται την επιβάρυνση στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων και με το καλώδιο που θα επεκταθεί και θα φέρει το ρεύμα, στον ηλεκτρικό σταθμό της περιοχής και από εκεί θα διαχέεται στο δίκτυο μεταφοράς, μέσω της σημερινής μονάδας κατανομής που μάλιστα σύμφωνα με τον δήμο η ΔΕΗ σκοπεύει να αναβαθμίσει. Πρέπει σύμφωνα με τους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση τη περιοχής να κλείσει ο ΑΗΣ και να απαλλαγεί η περιοχή από όλες τις απαρχαιωμένες και σκουριασμένες εγκαταστάσεις που αποτελούν όπως συνεχώς επισημαίνει ο δήμαρχος τροχοπέδη για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο κ. Μαμουλάκης και τα μέλη ειδικής επιτροπής συναντήθηκαν με τον νομικό Αντώνη Βγόντζα με στόχο να εξετάσουν το περιθώριο όλων των πιθανών αντιδράσεων δεδομένου ότι έπειτα από σχετική συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου η περιοχή των Λνοπεραμάτων χαρακτηρίστηκε επίσημα στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Περιφέρειας Κρήτης ως τουριστική, ενώ και η νέα προτεινόμενη περιοχή μετεγκατάστασης της Κορακιάς, βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Μαλεβιζίου. Η Δημοτική Αρχή, υπεύθυνα όπως επισημαίνει ο κ. Μαμουλάκης, αντιδρά και ζητά την απομάκρυνση, προτείνοντας ταυτόχρονα και την ιδανικότερη λύση μεταφοράς των μονάδων αυτών δηλώνοντας επίσης πως από κοινού φορείς δημοτική αρχή και συμβούλια τοπικά δεν θα επιτρέψουν καμία εργασία αναβάθμισης των εγκαταστάσεων αυτών. Στη στάση αυτή του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου υποστηρικτές είναι η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και όλοι οι Δήμοι της Κρήτης μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, που με σχετικά ψηφίσματά τους έχουν υποστηρίξει τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου.

Μεταξύ άλλων ο δήμος ζητάει από την ΔΕΗ σε ότι έργα πραγματοποιήσει ώστε να μεταφέρει το ρεύμα του καλωδίου, από την περιοχή Κορακιά μέχρι την περιοχή της Δαμάστα, να μεταφερθεί το ρεύμα με υπογειοποιημένο δίκτυο, τόσο για την ασφάλεια, αλλά και για να αποφύγουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος με ακόμη ένα δάσος πυλώνων. Παράλληλα όμως ζητούν ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης που προγραμματίζεται για την περιοχή της Δαμάστα να είναι κλειστού τύπου (GIS), σύγχρονος σύμφωνα και με τα δεδομένα της Αττικής, όπου τοποθετούνται νέοι υποσταθμοί με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

«Όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει, με τις υπεύθυνες και προσεκτικά σχεδιασμένες ενέργειες όμως που έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια ως Δημοτική Αρχή, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, την τοπική κοινωνία στο πλευρό μας και συσπειρωμένοι όσο ποτέ άλλοτε, αισιοδοξούμε για αίσια έκβαση του τιτάνιου αυτού αγώνα. Φυσικά και δεν επαναπαυόμαστε ούτε λεπτό, δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία ανάδειξης του θέματος να πάει χαμένη και εξετάζουμε κάθε δυνατό τρόπο αντίδρασης, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, απέναντι σε αυτούς που έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους», δηλώνει ο δήμαρχος τη περιοχής. – ΑΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα