Brexit: Στο χείλος της κατάρρευσης οι συνομιλίες EE – Μεγάλης Βρετανίας

15:41 17/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις για το Brexit από την Πέμπτη και μετά μέσω δημόσιων δηλώσεων σε κάμερες και Twitter. Η Σύνοδος της 15ης Οκτωβρίου ήταν το ορόσημο του Μπόρις Τζόνσον για την επίτευξη μίας συμφωνίας.

Η ΕΕ δεν ενέδωσε στην διορία Τζόνσον, κάλεσε το ΗΒ να κάνει υποχωρήσεις και έδωσε εντολή στον διαπραγματευτή της Μισέλ Μπαρνιέ να συνεχίσει τις συνομιλίες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε στην αδιαλλαξία της ΕΕ καλώντας τη χώρα του να ετοιμαστεί για μία έξοδο χωρίς συμφωνία και πάγωσε τις συνομιλίες

εκτός και εάν η ΕΕ αλλάξει προσέγγιση. Ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ κάλεσε τον κο Μπαρνιέ να μην μεταβεί στο Λονδίνο την Δευτέρα όπως ήταν προγραμματισμένο.

Έως εδώ όλα δείχνουν άτακτη διακοπή εταιρική σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών. Καθώς όμως πρόκειται για εμπορική διαπραγμάτευση πρέπει να κρατούμε επιφυλάξεις.

Άλλωστε, η Γερμανίδα καγκελάριος και ως εκπρόσωπος της εκ περιτροπής προεδρεύουσας χώρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε στο τέλος της «ανταλλαγής» των τηλεοπτικών μηνυμάτων ότι «η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει στα μέσα ενημέρωσης». 

Οι δύο διαπραγματευτές θα συνομιλήσουν την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η ΕΕ έχει ήδη κάποιες προτάσεις όπως έχει και το ΗΒ. Ο Νοέμβριος ήταν από την αρχή η οριακή ημερομηνία της ΕΕ για την υπογραφή μίας συμφωνίας οπότε εάν καταφέρουν οι δύο πλευρές να βρουν «κοινό τόπο συνάντησης», στα μέσα του ερχόμενου μήνα θα γίνει το σημαντικό βήμα. Όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι τώρα, στο χείλος της κατάρρευσης των συνομιλιών μία μη συμφωνία είναι πιθανότερη από ποτέ._

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Brexit, EE – Μεγάλης Βρετανίας,Brexit, EE – megalis vretanias