Brexit: Απέρριψε η ΕΕ την πρόταση του Λονδίνου για «προσωρινή τελωνειακή ένωση»

17:34 15/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την πρόθεσή της να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μία «προσωρινή τελωνειακή ένωση» μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανία δια του αρμόδιου υπουργού για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Η Κομισιόν ωστόσο ανακοίνωσε πως δεν θα συζητήσει τη νέα της σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν υπάρξει ικανή πρόοδος στη διαπραγμάτευση των θεμάτων που έχουν τεθεί κατά προτεραιότητα από τις δύο πλευρές.

«Μία δυνατή

προσέγγιση θα ήταν έχουμε μία προσωρινή τελωνεικαή ένωση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ», πρότεινε το Λονδίνο διευκρινίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί νέες φιλόδοξες εμπορικές συμφωνίες ανά τον κόσμο».

Μία συμφωνία για την μεταβατική αυτή περίοδο θα προσφέρει «τον αναγκαίο χρόνο… για την εισαγωγή νέων τελωνειακών συμφωνιών», σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος εκτιμά ότι αυτό «θα προσφέρει μία σιγουριά στις επιχειρήσεις και την δυνατότητα ήπιας μετάβασης»

Μιλώντας στο BBC ο Βρετανός υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή η μεταβατική περίοδος θα μπορούσε να διαρκέσει «κάτι σαν δύο χρόνια» και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τερματισθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων προγραμματισμένων βουλευτικών εκλογών, το 2022.

«Σημειώνουμε το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για μία περίοδο προσαρμογής και την προτίμησή της σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση, αλλά δεν θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα παρά όταν θα έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο ως προς τους όρους μίας συντεταγμένης αποχώρησης», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Όσο πιο γρήγορα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ των 27 συμφωνήσουν για τους πολίτες, την οικονομική διευθέτηση και την Ιρλανδία, τόσο γρηγορότερα μπορούμε να συζητήσουμε τελωνεία και μελλοντική σχέση», έγραψε στο Twitter, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ συνοψίζοντας τη θέση της Ένωσης.

Οι προτάσεις της Βρετανίας είναι φαντασίωση, δήλωσε και ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φέρχοφστατ.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τη δημοσίευση από τη βρετανική κυβέρνηση νέων εγγράφων που περιλαμβάνουν τις θέσεις του Λονδίνου για τη διαπραγμάτευση «θετικό βήμα» που επιτρέπει «την εκκίνηση της φάσης 1 των διαπραγματεύσεων».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα