Aυτές είναι οι ελληνικές ταινίες του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

15:17 19/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

18 μεγάλου μήκους και 21 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στο 61ο ΦΚΘ θα δούμε σε πρώτη προβολή 15 ταινίες. Από αυτές, τρεις συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό. Πρόκειται για τα Μήλα του Χρήστου Νίκου, το Kala Azar της Τζάνις Ραφαηλίδου και το Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Επίσης, αυξάνονται οι ελληνικές συμμετοχές στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors από δύο σε τρεις. Πρόκειται

για τις ταινίες Daniel ’16 του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, All the pretty little horses του Μιχάλη Κωνσταντάτου και Πρόστιμο του Φωκίωνα Μπόγρη.

Οι περισσότερες ελληνικές ταινίες του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες και online, σε ειδική πλατφόρμα του Φεστιβάλ.

Τα μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής που ανέλαβε το έργο της προεπιλογής των ταινιών του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου ήταν οι: Ρηνιώ Δραγασάκη (σκηνοθέτις), Κωνσταντίνος Βασίλαρος (παραγωγός) και Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος (κριτικός κινηματογράφου).

Εδώ και τέσσερα χρόνια διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος. Το Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, ωστόσο ανεξάρτητα βραβεία ενισχύουν το ελληνικό σινεμά.

Ειδικότερα φέτος, το Φεστιβάλ, τόσο μέσα από το πρόγραμμα, όσο και μέσα από τις δράσεις της Αγοράς, στηρίζει με συγκεκριμένες ενέργειες, προγράμματα και βραβεία την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα που έχει πληγεί από την παρατεταμένη και ρευστή κατάσταση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας. Το Φεστιβάλ δίνει φέτος screening fee σε όλες τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, συνεχίζει τη στήριξη στις ελληνικές ταινίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, προσφέροντας 3.000 ευρώ ανά ταινία, σε δημιουργούς που συμμετέχουν με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους στα σημαντικότερα φεστιβάλ κινηματογράφου διεθνώς (Κάννες, ενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν, IDFA, Hot Docs, Nyon). Πρόσφατο παράδειγμα η ταινία Μήλα του Χρήστου Νίκου που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Το Φεστιβάλ προσφέρει, μια πολύτιμη ευκαιρία στους έλληνες σκηνοθέτες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ξένους επαγγελματίες. Ταινίες από τη φετινή ελληνική παραγωγή θα προβάλλονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα Cinando –απ’ τα σημαντικότερα εργαλεία για τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου παγκοσμίως.

Ανακαλύψτε την πρόσφατη ελληνική παραγωγή:

 Επίσημη Πρώτη
Πρωτοεμφανιζόμενοι πολλά υποσχόμενοι σκηνοθέτες, καθώς και έμπειροι δημιουργοί μάς εμπιστεύτηκαν και φέτος τις ταινίες τους. Οι ελληνικές ταινίες του 61ου ΦΚΘ σε αλφαβητική σειρά:

All the pretty little horses του Μιχάλη Κωνσταντάτου

Kala azar της Τζάνις Ραφαηλίδου (φωτο)

Daniel ’16 του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Γυμναστήριο του The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης)

Ένας ήσυχος άνθρωπος του Τάσου Γερακίνη

Μήλα (φωτο) του Χρήστου Νίκου

Ποιος, ποιος θα φαγωθεί της Ελπινίκης Βουτσά-Ρεντζεποπούλου

Πολίτης τρίτης ηλικίας του Μαρίνου Καρτίκκη

Πράσινη Θάλασσα της Αγγελικής Αντωνίου

Πρόστιμο (φωτο εξωφ) του Φωκίωνα Μπόγρη

Ράφτης της Σόνια Λίζα Κέντερμαν

Σαρμάκο – Μια Ιστορία του Βορρά του Μάρκου Παπαδόπουλου

Ξεπερνώντας τα σύνορα

Στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» παρουσιάζονται σε πρεμιέρα δύο ελληνικές συμπαραγωγές, των οποίων μεγάλο μέρος έχει γυριστεί στο εξωτερικό:

Vasy’ s Odyssey του Βασίλη Παπαθεοχάρη

Φιλικά πυρά της Δάφνης Χαριζάνη

Μια δεύτερη ματιά

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του 61ου ΦΚΘ θα προβληθούν επίσης, τρεις ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει ελληνική πρεμιέρα:

 Pari του Σιαμάκ Ετεμάντι

H αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ του Δημήτρη Μπαβέλλα

Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς του Γιάννη Οικονομίδη

Καθολικά προσβάσιμες προβολές

Στόχος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι να μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως. Για αυτό το λόγο, προβάλλει ταινίες με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing] με την πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών, τόσο στις αίθουσες, όσο και στις online προβολές.

Με χορηγό προσβασιμότητας την Alpha Bank, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει δύο καθολικά προσβάσιμες προβολές αγαπημένων ελληνικών ταινιών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τη Finos Film, η 61η διοργάνωση θα κάνει καθολικά προσβάσιμη την κλασική ελληνική κωμωδία του Ντίνου Δημόπουλου Μια τρελλή τρελλή οικογένεια. Παράλληλα, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Sci-fi και cli-fi 1950-1990» θα προβληθεί η αγαπημένη δυστοπία Πρωινή περίπολος του Νίκου Νικολαΐδη.

 Μικρού μήκους ελληνικές ταινίες

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα παρουσιαστούν οι βραβευμένες 21 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Για πρώτη φορά φέτος, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες θα προβληθούν και σε ειδικό τμήμα στο Film Market, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση sales agents και εκπρόσωποι φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του εξωτερικού.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

Bella της Θέλγιας Πετράκη

Dakar του Στέλιου Μωραϊτίδη

Madonna F64.0 του Σταύρου Μαρκουλάκη

Pashka του Ολτιόν Λίπε

Ανθολόγιο μιας Πεταλούδας του Κωστή Χαραμουντάνη

Απόδραση από τον Εύθραυστο Πλανήτη του Θανάση Τσιμπίνη

Βούτα του Δημήτρη Ζάχου

Η κλήση του Μάριου Ψαρά

Μελατονίνη του Νίκου Πάστρα

ΤΕΟ, ο γείτονάς μου του Χρήστου Καρτέρη

Το νόημα του Αυγούστου του Μάνου Παπαδάκη

Φυσαρμόνικα Μαν του Αλέξανδρου Σκούρα

As if underwater της Ανθής Δαουτάκη

The End of Suffering (a proposal) της Ζακλίν Λέντζου

Πρώτος έρωτας του Χάρη Ραφτογιάννη

Στα βήματα της της Αναστασίας Κρατίδη

Goads της Ίριδας Μπαγλανέα

Antivirus της Αναστασίας Σίμα

Βιολέττα του Φοίβου Ήμελλου

Το βάζο του Κυριάκου Ρόντση

Ρόζα Κάιρο του Ζακ Σιμχά

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα