Aντ. Μπαλωμενάκης: «Όχι» στην αύξηση αρμοδιοτήτων του ΠτΔ – Διεύρυνση της λαϊκής κυριαρχίας στα δημοψηφίσματα (video)

08:24 13/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο θέμα των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της δημοκρατίας και του τρόπου ανάδειξής του αναφέρθηκε χθες στην Βουλή ο Βουλευτής Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η άποψη της a priori ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του, είτε μέσω του προληπτικού, κατ΄ ουσίαν, ελέγχου της συνταγματικότητας, είτε μέσω της δυνατότητας αυτόβουλης εκ μέρους του σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγιών, δεν είναι ορθές.

Ο Χανιώτης βουλευτής αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

που προβλέπει τρείς μορφές δημοψηφισματικών παρεμβάσεων της κοινωνίας των πολιτών στα πολιτικά πράγματα και –ως εκ τούτου- τη διεύρυνση της λαϊκής κυριαρχίας.

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του κ. Μπαλωμενάκη στη Βουλή:

«Οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επαναφέρουν την ιδέα μιας a priori ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, είτε μέσω του προληπτικού, κατ΄ ουσίαν, ελέγχου της συνταγματικότητας, είτε μέσω της δυνατότητας αυτόβουλης εκ μέρους του σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγιών, δεν είναι ορθές. Η πρόσφατη πολιτική πρακτική έχει δώσει απαντήσεις σε πολύ περίπλοκες καταστάσεις χωρίς, όπως αποδείχθηκε, να χρειάζεται ενισχυμένος ρόλος του ΠτΔ.», τόνισε ο Χανιώτης Βουλευτής , που αναφέρθηκε και στον τρόπο ανάδειξης του Προέδρου, λέγοντας ότι τυχόν εκλογή του από το λαό μοιραία θα επιφέρει αργά η γρήγορα ενίσχυση της πραγματικής εξουσίας του ΠτΔ.

Ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική καθιέρωση νέων μορφών παρέμβασης της κοινωνίας των πολιτών στα πολιτικά πράγματα, με τα δημοψηφίσματα.

«Οι προτάσεις αυτές», τόνισε, «συνιστούν διεύρυνση της λαϊκής κυριαρχίας στη σύγχρονη εποχή όπου αλλάζει δραστικά ο τρόπος πρόσληψης των επί μέρους πολιτικών γεγονότων εκ μέρους των πολιτών ενώ η δυνατότητα διάδρασης μεταξύ πολιτών ή και κοινωνικών ομάδων μεταξύ τους αλλά και με την Πολιτεία έχει γίνει πολλές φορές πιο εύκολη και μπορεί να γίνει πολύ χρήσιμο στοιχείο δημοκρατικής πρακτικής.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ κ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗ

«Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί στην όλη συζήτηση για τον τρόπο εκλογής και τις αρμοδιότητες του ΠτΔ, είναι εάν η αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του που έγινε υπό τις γνωστές συνθήκες το 1986, υπήρξε ή όχι ωφέλιμη, εάν λειτούργησε μειωτικά για το θεσμό ή, αντίστοιχα, εάν αποστέρησε την ομαλή δημοκρατική λειτουργία από πιθανές διεξόδους.

Ως τώρα δεν έχει προβληθεί με αξιώσεις άποψη ότι θα ήταν καλύτερα εάν είχαν διατηρηθεί τα προνόμια του συντάγματος 1975 έδινε στον εκάστοτε ΠτΔ.

Οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν την άποψη ότι καλώς έχει τις συγκεκριμένες αυτές σημερινές αρμοδιότητες ο ΠτΔ . Κάθε άλλη μικρή ή μεγαλύτερη επαύξηση των αρμοδιοτήτων του θα ενέχει τον κίνδυνο να διολισθήσει το πολίτευμα προς την κατεύθυνση της προεδρικής δημοκρατία, θα συνιστούσε δηλαδή αλλαγή της βάσης του πολιτεύματος.

Τυχόν εκλογή του από το λαό, και εδώ επίσης φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι, δημιουργεί τις προϋποθέσεις αυτός ο κίνδυνος να υλοποιηθεί, διότι, όπως πολύ σωστά έχει επισημάνει ο σημερινός ΠτΔ μοιραία της εκλογής θα επακολουθήσει αργά η γρήγορα ενίσχυση της πραγματικής εξουσίας του ΠτΔ.

Εκείνο που απομένει είναι να βρεθεί τεχνικά ο τρόπος εκλογής . Δύο είναι οι άξονες που πρέπει να προσέξουμε: να ενισχύεται , στο μέτρο του δυνατού, το αναγκαίο αυξημένο κύρος του προσώπου και να μη διαταράσσεται η βασική αρχή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που είναι η υπεροχή του κοινοβουλίου Νομίζω λοιπόν ότι οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επαναφέρουν την ιδέα μιας a priori ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, είτε μέσω του προληπτικού, κατ΄ ουσίαν, ελέγχου της συνταγματικότητας, είτε μέσω της δυνατότητας αυτόβουλης εκ μέρους του σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγιών, δεν είναι ορθές.

Η πρόσφατη πολιτική πρακτική έχει δώσει απαντήσεις σε πολύ περίπλοκες καταστάσεις χωρίς να προϋποθέτει ή να χρειάζεται ενισχυμένο ρόλο του ΠτΔ.

Η γενική τάση ,την οποία προσπαθεί να υπηρετήσει με ρεαλισμό η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερ της αποκέντρωσης των εξουσιών και όχι υπερ της συγκέντρωσής τους.

Νομίζω ότι είναι αντιφατικό από τη μια μεριά να λέμε και ορθά ότι δεν χρειάζεται να εκλέγεται από το λαό ο ΠτΔ και από την άλλη να προτείνεται επαύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Αυτά ως προς τον τρόπο εκλογής και τις αρμοδιότητες του ΠτΔ

Μια μικρή αναφορά και τελειώνω με τα δημοψηφίσματα.

Όπως έχει ,η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τρείς μορφές δημοψηφισματικών παρεμβάσεων της κοινωνίας των πολιτών στα πολιτικά πράγματα:

– η πρώτη -κατά τροποποίηση του άρθρου 28 Σ.-, προβλέπει ότι για να κυρωθεί διεθνής συνθήκη που προβλέπει επαχθείς όρους για τη χώρα απαιτείται δημοψήφισμα

– η άλλη είναι η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και

– η τρίτη είναι το δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα όπου χρειάζονται 500.000 υπογραφές ή για ανάκληση ήδη ψηφισμένου νόμου που χρειάζονται 1 εκ. να το ζητήσουν.

Και οι τρείς συνιστούν διεύρυνση της λαϊκής κυριαρχίας στη σύγχρονη εποχή όπου η επικοινωνία και η ενημέρωση έχουν αλλάξει και αλλάζουν δραστικά τον τρόπο πρόσληψης των επί μέρους πολιτικών γεγονότων.

Σήμερα η δυνατότητα διάδρασης μεταξύ πολιτών ή και κοινωνικών ομάδων μεταξύ τους αλλά και με την Πολιτεία έχει γίνει πολλές φορές πιο εύκολη και μπορεί να γίνει στοιχείο δημοκρατικής πρακτικής πολύ χρήσιμο και πράγματι δημοκρατικό..

Αυτήν την τάση παρέμβασης στην παραγωγή πολιτικής πρέπει να την ενθαρρύνομε με συγκεκριμένο τρόπο. Ειδικά μάλιστα για η περίπτωση που προτείνεται δημοψήφισμα να την έκφραση άποψης πάνω σε κρίσιμο εθνικό θέμα έχει διπλή επενέργεια, πρώτον και κύριο δίνει βήμα στον λαό και δεύτερο αποστερεί την δυνατότητα επίκλησης ‘’ ιδιαιτέρως κρίσιμου εθνικού θέματος « για να διαλύεται πρόωρα η βουλή μια πρακτική της οποίας έχομε δη να γίνεται κατ το παρελθόν κατάχρηση και πολύ σωστά και από την αντιπολίτευση προτείνεται να μην ισχύει πια .»

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα