Aνάφλεξη στη Γάζα: 16 νεκροί και μία παραίτηση, ενώ τηρείται η εκεχειρία

14:03 14/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η εκεχειρία τηρείται, τουλάχιστον προσωρινά, ανάμεσα στο Ισραήλ και την φιλοϊρανική Χαμάς, στον απόηχο της σφοδρότερης ανάφλεξης από τον πόλεμο του 2014. Ωστόσο, ένα ακόμη πλήγμα δέχτηκε ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν ανακοίνωσε την παραίτησή του εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του για την διακοπή των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας. «Οι εχθροί μας μάς παρακάλεσαν

να δεχθούμε εκεχειρία και γνωρίζουν πολύ καλά για ποιον λόγο το έκαναν», τόνισε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος υπεραμύνθηκε της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση της Αιγύπτου.

UPDATE: Avigdor Lieberman says his party will quit the Israeli government as a result of his resignation, leaving PM Netanyahu with a narrow majority in parliament – Israeli media pic.twitter.com/tMaWaS2xtg

TRT World Now (@TRTWorldNow) November 14, 2018

Δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ ένας ισραηλινός στρατιωτικός και ένας Παλαιστίνιος που εργαζόταν στο Ισραήλ σκοτώθηκαν από τα παλαιστινιακά πυρά. Η εκεχειρία ετέθη σε ισχύ χθες το απόγευμα.

Παλαιστίνιοι της Γάζας συμμετείχαν σε διαδηλώσεις γιορτάζοντας την «νίκη κατά του Ισραήλ» , όπως εμφάνισε η Χαμάς την ανακοίνωση της εκεχειρίας.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, οι κάτοικοι του νότιου Ισραήλ που δέχτηκαν μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες, καταγγέλλουν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έπρεπε να πλήξει ισχυρότερα τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Άκαρπη η έκτακτη συνεδρίαση του ΣA του ΟΗΕ

Ελλείψει συναίνεσης των 15 κρατών-μελών του, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν εξέδωσε ούτε καν ανακοίνωση για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρεσβευτής του Κουβέιτ επισήμανε ότι η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου συμφωνεί ότι το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ «πρέπει να κάνει κάτι» και έριξε την ιδέα να γίνει μια επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην περιοχή.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Ντάνι Ντάνον, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα ανεχόταν «καμιά έκκληση προς τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

«Υπάρχει ένα μέρος που επιτίθεται και εκτοξεύει 400 πυραύλους εναντίον άμαχου πληθυσμού, κι υπάρχει ένα άλλο μέρος που προστατεύει τους πολίτες του», υποστήριξε σε δελτίο Τύπου..

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους από την Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ανακοινώνοντας ότι στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ καθόσον αυτό υπερασπίζεται τον εαυτό του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «καταδίκασε έντονα την εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς» προς το Ισραήλ και κάλεσε όλες τις πλευρές «να αποφύγουν την κλιμάκωση και έναν νέο κύκλο αιματηρής βίας», ανακοίνωσε η Ελιζέ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Σχετική είδηση:Γάζα: Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα