Ai-Da: Το ρομπότ ζωγράφος που εκθέτει τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες (video)

11:22 3/6/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

H ρομποτική ζωγράφος Ai-Da θα παρουσιάσει την πρώτη έκθεση των έργων της στον κόσμο, στη γκαλερί «Barn» στο Κολλέγιο του Αγίου Ιωάννη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από τις 12 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου.

Το όνομα του ρομπότ (Ai-Da) με τη γυναικεία μορφή παραπέμπει στο όνομα του ανθρώπου που την εμπνεύσθηκε, καθώς και στην πρωτοπόρο Βρετανίδα μαθηματικό Άντα Λάβλεϊς (1815-1852), κόρη του Λόρδου Βύρωνα,

η οποία θεωρείται ότι είχε «γράψει» το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή.

Το ρομπότ με τη μορφή ανθρώπου μπορεί να περπατάει, να μιλάει και φυσικά να κρατάει μολύβι και πινέλο. Η Ai-Da είναι εκπαιδευμένη ώστε να ζωγραφίζει πορτραίτα, αλλά και να δοκιμάζει το «ταλέντο» της σε πιο αφηρημένες συνθέσεις. Ακόμα, πέρα από τη ζωγραφική, πειραματίζεται και στη γλυπτική. Ωστόσο, το μεγαλύτερο «προσόν» της είναι πως μπορεί να διδάξει μόνη της καινούρια πράγματα στον εαυτό της και να δημιουργεί όλο και πιο πολύπλοκα έργα.

Το ρομπότ είναι ικανό να ολοκληρώσει ένα έργο μέσα σε δύο ώρες. Συγκριτικά, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι χρειάστηκε περίπου 15 χρόνια για τη «Μόνα Λίζα» (την οποία και πάλι θεωρούσε ανολοκλήρωτη), ενώ ο γλύπτης Ογκίστ Ροντέν δούλευε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τις «Πύλες της Κόλασης».

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Telegraph, ο υπεύθυνος της γκαλερί Αϊντάν Μέλερ, επιμελητής της έκθεσης με τον τίτλο «Αβέβαια Μέλλοντα», ανέφερε για το ρομπότ ζωγράφο: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα φτιάξει, τι πρόκειται να παράγει, ποιο είναι το όριο της δημιουργίας της. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής ανθρωποειδών ρομπότ και θα είναι συναρπαστικό να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση στην τέχνη».

Όπως εξήγησε ο Μέλερ, στόχος δεν είναι τα ρομπότ να αντικαταστήσουν κάποτε τους καλλιτέχνες. Ο ίδιος μάλιστα χρησιμοποίησε το παράδειγμα της φωτογραφίας, που αν και μπορεί να αποτυπώσει με μεγάλη ευκρίνεια εικόνες, δεν αντικατέστησε ποτέ την τέχνη της ζωγραφικής όπως πολλοί είχαν, στο παρελθόν, φοβηθεί ότι θα συνέβαινε. «Όλοι νόμιζαν ότι η φωτογραφία θα αντικαθιστούσε την τέχνη και τους καλλιτέχνες, αλλά στην πραγματικότητα λειτούργησε συμπληρωματικά προς την τέχνη, έγινε ένα νέο είδος τέχνης που έφερε και πολλές νέες θέσεις εργασίας», είπε ο Μέλερ χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα η δημιουργία του ρομπότ ζωγράφου, καθώς και η έκθεση των έργων της Ai-Da να αποτελέσουν αφορμές για την ανάπτυξη ενός δημοσίου διαλόγου σε σχέση με τους κινδύνους αλλά και τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε πεδία δράσης και δημιουργίας του ανθρώπου.

Η Ai-Da κατασκευάστηκε κατόπιν παραγγελίας του Αϊντάν Μέλερ στη βρετανική εταιρεία ρομποτικής Engineered Arts πριν από δύο χρόνια. Το εξελιγμένο ρομποτικό χέρι της Ai-Da δημιουργήθηκε από μηχανικούς του Πανεπιστημίου του Λιντς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Telegraph

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ PA/ The Telegraph

Βίντεο: Ai-Da Robot

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα