AeroMobil: Αυτοκίνητο και αεροπλάνο γίνονται «ένα»

14:47 21/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα υβρίδιο αυτοκινήτου και αεροπλάνου, με το όνομα AeroMobil Flying Car, παρουσιάστηκε στο Μονακό και είναι σχεδόν έτοιμο για να κυκλοφορήσει στην αγορά, προς το παρόν για τους λίγους και τυχερούς, που έχουν την οικονομική άνεση και μπορούν να… πετάξουν με το προσωπικό τους όχημα.

Όπως αποκάλυψε η κατασκευάστρια εταιρεία του οχήματος, με έδρα τη Σλοβακία,

η τιμή του ιπτάμενου αυτοκινήτου κυμαίνεται από 1,2 έως 1,5 εκατομμύρια δολάρια και όσοι το παραγγείλουν, προβλέπεται να το παραλαμβάνουν μέσα στο 2020.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει, σε πρώτη φάση, έως 500 τέτοια ιπτάμενα οχήματα.

Το AeroMobil είναι διθέσιο και διαθέτει τόσο τέσσερις τροχούς όσο και δύο φτερά, τα οποία όταν χρειάζεται διπλώνουν στο πλάι, μέσα σε τρία λεπτά. Έτσι, το όχημα μετατρέπεται γρήγορα από αεροπλάνο σε αυτοκίνητο και αντιστρόφως. Η ακτίνα δράσης του στο δρόμο φθάνει τα 100 χιλιόμετρα και στον αέρα τα 750 χιλιόμετρα, ενώ η ταχύτητά του στο δρόμο αγγίζει επίσης τα 100 χιλιόμετρα.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να γίνει κανείς ιδιοκτήτης ενός αυτοκινητοπλάνου: Θα πρέπει να το απογειώνει από κάποιο αεροδρόμιο, ενώ θα πρέπει να διαθέτει τόσο άδεια οδηγού όσο και πιλότου. Ακόμη, το αυτοκινητο-πλάνο θα υπόκειται στους κανονισμούς που αφορούν τόσο τα αυτοκίνητα όσο και τα αεροπλάνα (και σίγουρα θα αποτελεί ιδανικό τεκμήριο εισοδήματος).

Ωστόσο, μέχρι να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν την ασφαλή χρήση τέτοιων ιπτάμενων οχημάτων και τον (ταυτόχρονο) έλεγχο της εναέριας και της επι εδάφους κυκλοφορίας, οι αναλυτές προβλέπουν ότι, σε πρώτη φάση, μέσα μεταφοράς όπως το AeroMobil θα χρησιμοποιούν μόνο άνθρωποι με υψηλό εισόδημα και κάποια μεγάλη έκταση γης, εκτός πόλης.

Ποιος ξέρει όμως, ίσως σε λίγα χρόνια, η φράση «πετάγομαι μέχρι το σπίτι», να μην είναι πια σχήμα λόγου, αλλά μια από τις πολλές εκδοχές της ευφάνταστης πραγματικότητας που είναι πιθανό να ζήσουμε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Φωτογραφία: Aeromobil

Keywords
Τυχαία Θέματα