AUKUS: Η Γαλλία απαντά στις ΗΠΑ με προσέγγιση της Ινδίας

20:37 18/9/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Με προσέγγιση της Ινδίας απαντά η Γαλλία στη στρατηγική σύμπραξη Ηνωμένων Πολιτειών, Βρετανίας και Αυστραλίας (AUKUS).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συμφώνησε με τον Ινδό ομόλογό του να συνεργαστούν οι δύο χώρες τους σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνής τάξης», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ συμφώνησαν επίσης,

στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Jean-Yves Le Drian (Jens Schlueter/AP)

Το Παρίσι είχε ξεκινήσει από χθες διπλωματικά αντίποινα με ανάκληση των πρεσβευτών τους σε Καμπέρα και Ουάσινγκτον, για διαβουλεύσεις, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Αυστραλία στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία εξέφρασαν τη λύπη τους για τη γαλλική απόφαση, τονίζουν, ωστόσο, ότι η Γαλλία παραμένει εταίρος ζωτικής σημασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία ακύρωσε τη σύμβαση, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, επιλέγοντας να συνάψει αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στην περιοχή του Ινδοειρηνικού μια κίνηση που ανατρέπει ισορροπίες στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό.

(Αρχείο U.S. Navy via AP)

Ανησυχία για κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών

Η Μαλαισία ήδη άρθρωσε ανοιχτά σήμερα την ανησυχία της ότι το σχέδιο της Αυστραλίας να αποκτήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια βάσει της συμφωνίας AUKUS με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης σε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού «ιδίως στη Νότια Σινική Θάλασσα».

«Ως μια χώρα της ASEAN (Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας), η Μαλαισία υιοθετεί την αρχή του να παραμείνει η ASEAN ως μια Ζώνη Ειρήνης, Ελευθερίας και Ουδετερότητας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Μαλαισία προέτρεψε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν τις προκλήσεις και τον ανταγωνισμό εξοπλισμών στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης AUKUS: Διεθνείς αντιδράσεις, στην αντεπίθεση το Πεκίνο – Γιατί αποτελεί μήλον της έριδος η Θάλασσα της Νότιας Κίνας

www.ertnews.gr



Το άρθρο AUKUS: Η Γαλλία απαντά στις ΗΠΑ με προσέγγιση της Ινδίας εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα
AUKUS, Γαλλία, ΗΠΑ, Ινδίας,AUKUS, gallia, ipa, indias