5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

10:27 10/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας από 11 Σεπτεμβρίου μέχρι 13 Σεπτεμβρίου 2018 ανοίγει τα πανιά του και ταξιδεύει σε πολλές πόλεις της Κρήτης, της Ελλάδας και όλης της υφηλίου. Το μεγάλο ταξίδι του Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο ξεκινάει τιμητικά από την γενέτειρα του την Ιεράπετρα και την πατρίδα του την Κρήτη με ταυτόχρονες εκδηλώσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου

και στο Δημοτικό Κινηματογράφο ΚΗΠΟ στα Χανιά, προβάλλοντας τον πολιτισμό της εικόνας στην καρδιά της κοινωνίας. Εικόνες και ήχοι, τοπία και άνθρωποι, που ταξιδεύουν από τις εσχατιές του κόσμου και βρίσκουν φιλόξενο αραξοβόλι στην πόλη της Ιεράπετρας και γίνονται σκηνές και συναισθήματα στο πανί του κινηματογράφου.
Το Διεθνές Φεστιβάλ στην οικουμενική του περιοδεία θα πραγματοποιήσει προβολές και εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως στο Ηράκλειο, τα Χανιά την Αθήνα και το χειμώνα θα ταξιδέψει εκτός συνόρων σε διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ρωσία, Γαλλία κ.α. και φυσικά στην Κίνα που είναι και συνδιοργανώτρια χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ καλωσόρισε ζωντανά στην τελετή έναρξης τη συνδιοργάνωση «China Dream», που όπως υποδηλώνει και το όνομα του «Κινέζικο όνειρο», με την Κινέζικη αντιπροσωπεία 12 σκηνοθετών και καλλιτεχνών. Είναι μια ανταλλαγή ιδεών, ταινιών και εικόνας μεταξύ των Φεστιβάλ των δύο χωρών αλλά και ανταλλαγή ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο θεσμός « 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας », φιλοξενεί από τον Αύγουστο 2018, μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα « Ισότητα των δύο φύλων, δομές υποστήριξης γυναικών » υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Όλες οι ταινίες του αφιερώματος είναι με ελληνικούς υπότιτλους.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας ως ζωντανό κινηματογραφικό κύτταρο είναι χώρος δημιουργίας, καινοτομίας, συμμετοχής και συνάντησης των Ελλήνων και Διεθνών κινηματογραφιστών, αλλά και χώρος επικοινωνίας με το κοινό.
Όλες οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ιεράπετρας είναι δωρεάν τόσο στις προβολές, όσο και στις περιφερειακές και παράλληλες εκδηλώσεις του. Το κοινό που συρρέει σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, έχει την ευκαιρία μέσω των προβολών των ντοκιμαντέρ να έρθει σε επαφή με εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και ανθρώπινης πραγματικότητας, που λειτουργούν ως εφαλτήρια στην ευαισθητοποίησή του, στην ενεργή συμμετοχή του, στην κριτική του στάση, στην πολιτιστική του παιδεία.
Το Φεστιβάλ μέσω των επιμορφωτικών (masterclass), των ενημερωτικών σεμιναρίων του, των καλλιτεχνικών δράσεων, φορέων και καλλιτεχνών, των δραστηριοτήτων αναψυχής, έχει ως στόχο την καλλιέργεια του πνεύματος των θεατών του και τη δημιουργία ερευνητικής κουλτούρας στις νεότερες γενιές. Ένας από τους στόχους που έχει επιτευχθεί ήδη είναι, ότι το Φεστιβάλ άνοιξε το δρόμο και τις προοπτικές, ώστε οι νέοι της Ιεράπετρας και της Κρήτης, να κάνουν το πρώτο τους βήμα στο Ελληνικό και Παγκόσμιο κινηματογραφικό γίγνεσθαι.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, ως αναγνώριση για το έργο του στην ενδυνάμωση και στην προώθηση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της τοπικής του κοινωνίας αλλά και της Ευρώπης ευρύτερα έχει πλέον την Ευρωπαϊκή ταυτότητα «EFFE» 2017- 2018 (Europe for Festivals, Festivals for Europe του European Festival Association).
Ως καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ σας καλώ να γίνεται θεατές και πρωταγωνιστές στις προβολές που θα πραγματοποιηθούν Δημοτικό Κινηματογράφο ΚΗΠΟ στα Χανιά, από 11 Σεπτεμβρίου μέχρι 13 Σεπτεμβρίου 2018.
Είσοδος Δωρεάν σε όλες τις προβολές του Φεστιβάλ.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα