24ωρη απεργία στην COSCO την Τετάρτη 6 Ιουνίου για υπογραφή ΣΣΕ

17:48 4/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

24ωρη απεργία την Τετάρτη 6/6 συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην COSCO, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και σειρά άλλων μέτρων.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που δημοσιοποιούν με ανακοινώσεις και ψηφίσματα τη στήριξή τους προς τους εργαζόμενους στην COSCO.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αναφερόμενο στην απεργία,

γράφει σε ανακοίνωσή του ότι: «χαιρετίζει κι εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στην COSCO, στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά, οι οποίοι αγωνίζονται και διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ, σταθερή και μόνιμη εργασία, ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων για την ασφάλεια και την υγιεινή στην εργασία, ένταξη της δουλειάς τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Η Διοίκηση της COSCO και οι εργολάβοι της στο λιμάνι κινητοποιήθηκαν για να συγκροτήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό με σκοπό το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την απροκάλυπτη υπονόμευση της απεργίας.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, παρά τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες που είχαν κάνει και στο παρελθόν οι εργαζόμενοι στον Ο.Λ.Π., παραδίδουν σταδιακά το λιμάνι, όπου η COSCO έχει εφαρμόσει ένα μεσαιωνικό καθεστώς εργασίας με την ανοχή της Κυβέρνησης.

Καταγγέλλουμε:
τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που στήνει η COSCO
την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
Στηρίζουμε τους συναδέλφους λιμενεργάτες στον δίκαιο αγώνα τους μέχρι τη δικαίωσή τους».

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «χαιρετίζει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στην COSCO στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ οι οποίοι αγωνίζονται και διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ, σταθερή και μόνιμη εργασία, ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων για την ασφάλεια και την υγιεινή, μετάταξη της δουλειάς τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Η Διοίκηση της κινέζικης COSCO και οι εργολάβοι κινητοποιήθηκαν όχι για να δώσουν λύσεις στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων αλλά για να συγκροτήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό με σκοπό το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την απροκάλυπτη υπονόμευση της απεργίας».

Aπό την πλευρά του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας αναφέρει: «δηλώνουμε πως αποτελεί ντροπή και αίσχος η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά που έτρεξε να εκδικάσει μέσα σε λίγες ώρες τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η κινέζικη πολυεθνική COSCO εναντίον του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, αλλά και ο ΟΛΠ κατά του σωματείου των λιμενεργατών και να βγάλει την απεργία παράνομη και καταχρηστική».

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων, πως: «εκφράζει αλληλεγγύη και στήριξη στους συναδέλφους απεργούς της προβλήτας ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO και του ΟΛΠ και στο Σωματείο τους την «Ένωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά» (ΕΝΕΔΕΠ) και λιμενεργατών του ΟΛΠ που δίνουν ένα δίκαιο και σκληρό αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ, καμιά μορφή ελαστικής εργασίας, πλήρη απασχόληση για όλους, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ενιαία επιτροπή, ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, δουλειά με δικαιώματα.

Καταγγέλλουμε την τρομοκρατία της Cosco, των εργολάβων, του ΟΛΠ κλπ και τις δικαστικές αποφάσεις του Πρωτοδικείου Πειραιά που έβγαλε παράνομη και καταχρηστική την απεργία μέσα σε ελάχιστο χρόνο, δείχνοντας πόσο «τυφλή» είναι».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα