10 Οκτώβρη -Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας

18:37 9/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τραγική κατάσταση στο λεκανοπέδιο, κάνει λόγο η ΕΙΝΑΠ με αφορμή την 10η Οκτώβρη που είναι η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομειακών γιατρών: «Υπάρχουν 500 περίπου ψυχιατρικές κλίνες σε όλες τις κλινικές των γενικών νοσοκομείων και στα αμιγώς ψυχιατρικά νοσοκομεία (ΨΝΑ και Δρομοκαΐτειο).

Η πληρότητα ξεπερνά το 140% με συνέπεια ασθενείς να στοιβάζονται σε ράντζα, σε απαράδεκτες συνθήκες.
Έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν

τα 6 από τα 9 ψυχιατρικά νοσοκομεία πανελλαδικά, με συνέπεια περιοχές ολόκληρες να μένουν ακάλυπτες.
Η ΠΦΥ στην ψυχική υγεία είναι υποτυπώδης και για έτη πολλά αποτελεί «προνομιακός χώρος» διαφόρων ΜΚΟ.
Δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι για ξεχωριστές περιπτώσεις με συνέπεια να είναι δίπλα – δίπλα κατεσταλμένοι και διεγερτικοί ασθενείς.

Το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, είναι ελάχιστο και οι άπειρες εφημερίες γιατρών και οι διπλοβάρδιες των νοσηλευτών είναι ο κανόνας.
Η νοσηρότητα στις ψυχικές παθήσεις αυξήθηκε. Η ανεργία και η ανασφάλεια θερίζει και πολύς κόσμος- κυρίως νέοι, αναζητούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας».

Ως προς τις διεκδικήσεις του κλάδου των νοσοκομειακών γιατρών για τον τομέα αυτό, η ΕΙΝΑΠ αναφέρει ότι είναι οι ακόλουθες:
• Να ανοίξουν άμεσα οι δομές ψυχικής υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια για να αποσυμφορηθούν οι ψυχιατρικές κλινικές που στενάζουν, με ανθρώπινους όρους.
• Να γίνει ταχύτατα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων).
• Να αναπτυχτούν τάχιστα δομές ΠΦΥ και ψυχιατρικοί ξενώνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα