Βόρεια Κορέα: Θα χρησιμοποιούσαμε πυρηνικά μόνο κατά των ΗΠΑ

19:00 8/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιόνγκ Χο, σε μία προσπάθεια να απαντήσει στις καταγγελίες μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα συνιστά παγκόσμια απειλή διευκρίνισε ότι η χώρα προτίθεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal», ο κ. Ρι ισχυρίστηκε ότι δεν θα απειλήσει με το πυρηνικό οπλοστάσιό του άλλες χώρες, παρά μόνον εάν υποστηρίξουν τυχόν αμερικανική επίθεση.

Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου

ασφαλείας στις Φιλιππίνες, ο κ. Ρι υποστήριξε ότι η Πιονγκ γιάνγκ έχει το δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα για αυτοάμυνα, ενώπιον της «ξεκάθαρης και πραγματικής πυρηνικής απειλής» που πηγάζει από τις ΗΠΑ.

Η προσπάθεια του κ. Ρι να εστιάσει τη βορειοκορεατική απειλή στις ΗΠΑ έρχεται στον απόηχο της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις στην απομονωμένη χώρα.

Οι κυρώσεις απαγορεύουν την αγορά άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και ψαρικών που εξάγει η Βόρεια Κορέα. Απαγορεύουν επίσης την πρόσληψη περαιτέρω βορειοκορεατών εργατών σε χώρες του εξωτερικού – κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία – από όπου στέλνουν χρήματα στην απομονωμένη πατρίδα τους.

Οι ποινές εκτιμάται ότι μπορούν να «κόψουν» κατά ένα-τρίτο τα ετήσια έσοδα της Βορείου Κορέας από το εμπόριο, που υπολογίζονται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε σκληρό συνάλλαγμα.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει καταστήσει σαφές πως οι κυρώσεις δεν πρόκειται να κάμψουν το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα